Європарламент: Для РФ газ - інструмент тиску

Будівля Європарламенту

Останні події підтвердили ще більшу важливість негайного скорочення залежності від нафти і газу, що поставляються авторитарними режимами, заявили в законодавчому органі ЄС.

 
Російська влада використовує поставки природного газу як інструмент політичного тиску на Україну. Про це йдеться в поширеній у вівторок, 6 березня, спільній заяві голови комітету з міжнародних справ Європарламенту Девіда Макаллістер і глави делегації ЄП до комітету парламентської асоціації Україна - ЄС Даріушу Розаті, повідомляє Укрінформ.
 
"Ми глибоко стурбовані рішенням Газпрому від 1 березня 2018 року припинити поставки вже оплаченого газу в Україну, а також подальшим наміром Газпрому розірвати контракт з Нафтогазом. Це є черговим підтвердженням використання поставки газу як політичного інструменту тиску з боку РФ, що може мати негативний вплив на енергетичну безпеку ЄС", - відзначили в Європарламенті.

Автори заяви вітали готовність Єврокомісії виступити посередником у цій ситуації і закликали всі сторони якнайскоріше домовитися про початок тристоронніх консультацій у форматі ЄС - Україна - Росія з метою врегулювання напруженої ситуації.
 
"Ці останні події підтвердили ще більшу важливість вдосконалення енергетичної безпеки ЄС і негайного скорочення залежності від нафти і газу, що поставляються авторитарними режимами, і позбавлення від такої залежності в середньостроковій перспективі", - відзначили в Європарламенті.
 
Нагадаємо, 28 лютого завершився багаторічний спір між Нафтогазом і Газпромом у Стокгольмському арбітражі, який зобов'язав російський концерн доплатити НАК $4,63 млрд за недопоставку узгоджених обсягів газу для транзиту. За результатами двох арбітражних суперечок між компаніями на поставку і транзит газу Газпром мусить доплатити $2,56 млрд.
 
Вже 2 березня Газпром заявив про розрив контрактів з Україною на постачання і транзит газу. Це викликало запровадження тимчасового економного режиму споживання блакитного палива в Україні.

Related

Події у світі 1890540812904369502

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item