У Держдепі згодні з висновками британців щодо можливої причетності РФ до отруєння Скрипаля

Рекс Тіллерсон
США згодні з інформацією уряду Великобританії про те, що Росія, ймовірно, несе відповідальність за отруєння колишнього співробітника ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки в Солсбері, йдеться в заяві глави Держдепартаменту США Рекса Тіллерсона, опублікованій на сайті відомства.
"У нас є повна впевненість у розслідуванні, яке проводить Велика Британія, і в її оцінці, що Росія, схоже, несе відповідальність за напад із використанням нервово-паралітичного агента, яке відбулося в Солсбері минулого тижня", - йдеться в заяві.
Як зазначив держдеп, "для такого роду нападів ніколи не було виправдань - замах на вбивство приватної особи на території суверенної держави".
"Ми обурені тим, що Росія, схоже, знову зайнялася такою поведінкою. Від України до Сирії - а тепер і Великобританії - Росія продовжує залишатися безвідповідальною дестабілізуючою силою у світі, діючи з відкритим нехтуванням суверенітетом інших держав і життями їх громадян", - заявив Тіллерсон.
Він також підкреслив, що для винних, і виконавців, і замовників, повинні бути серйозні наслідки.
"Ми солідарні з нашими союзниками в Сполученому Королівстві і будемо продовжувати тісно координувати наші дії", - сказав держдеп.
Раніше прес-секретар Білого дому Сара Сандерс засудила замах на колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля, але відмовилася говорити про причетність Москви до цього інциденту.
Нагадаємо, що прем'єр-міністр Великої Британії Тереза Мей, виступаючи перед членами британського парламенту, заявила про високу ймовірність причетності РФ до отруєння екс-розвідника Сергія Скрипаля.
До МЗС Британії також був викликаний посол Росії для дачі пояснень щодо походження нервово-паралітичної речовини, якою отруїли Скрипаля.
4 березня колишній російський подвійний агент Сергій Скрипаль і його дочка Юлія були виявлені без свідомості на лавці в торговому центрі The Maltings в Солсбері.
Скрипаль з донькою до сих пір знаходяться в реанімації в критичному стані. За попередніми даними, вони зазнали впливу отруйної речовини нервово-паралітичної дії. Найвідоміша з них - газ зарин, що застосовується в хімічній зброї.
В результаті інциденту постраждала 21 людина, включаючи Скрипаля та його дочку.
Сергій Скрипаль - колишній полковник Головного розвідувального управління РФ. У 2006 році був засуджений на 13 років позбавлення волі за шпигунство на користь Великої Британії. Він зізнався, що був завербований британськими спецслужбами в 1995 році. За інформацією російського слідства, Скрипалю заплатили більше $100 тис. за інформацію про співробітників і агентів ГРУ, які діяли в країнах Європи.
У 2010 році був помилуваний в рамках операції з обміну громадян Росії, засуджених в Росії за шпигунство на користь США і Великої Британії, на агентів російських спецслужб, затриманих в США в червні 2010 року.
Після обміну шпигунами Скрипаль отримав політичний притулок у Великій Британії.

Related

Події у світі 5949575923362280132

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item