Переселенець розповів, як відкрив бізнес на лікарських рослинах та спеціях


Максим Новак з Донецька вирощує лікарські рослини та спеції на продаж. 
У березні 2018 року спільно з двома партнерами запустив інтернет-магазин, де продає унікальні чаї за рецептами діда-травника. 
Про це він розповів в інтерв'ю ЗМІ.
Вирощують рослини без хімічних добрив на двох ділянках – під Києвом та біля Костянтинівки Донецької області. Землю дають в оренду знайомі безкоштовно. Трави вирощують та збирають родиною, сушать у власному будинку під Києвом.





"Перші 8 місяців будемо тільки інвестувати без прибутку, – ділиться Максим, – З прибутку 15% плануємо вкладати у лекції, дослідження лікарських рослин, благодійні проекти для дітей, які постраждали від війни. Будемо привозити менеджерів аграрного бізнесу з-за кордону, які зможуть дати поштовх розвитку малого аграрного бізнесу на Донеччині".
Загальну суму витрат ще не рахували. Загалом, кошти витрачали на насіння, транспортні витрати, рекламу, пакування. Гроші на страт взяли в кредит у банку.
"Не обов'язково вкладати шалені кошти у бізнес. Головне – любити землю та рослини. Усі мої пращури працювали на землі. Дід був травником, я продовжую його справу, – розповідає Максим, – Будемо ділитись досвідом. У наступному році плануємо запрошувати гостей на еко-екскурсії, земле-терапію".
"Вартість чаю від 60 гривень за 60 грамів. Найдорожчий чай "Хюґе" – 160 грн. У ньому цейлонська кориця, трава патіфлора з Франції та Америки, м'ята, пелюстки троянди, ромашка, лаванда. Аналогів такого чаю в Україні немає. Продається просто трава патифлора з Німеччини, та її вартість 360 грн за 36 грамів", – розповідає Максим.
Продають у інтернет-магазині на Facebook "Тrava.UA Магазин Еко-прянощів та чаїв з власної садиби". У найближчий час планують використовувати інші соціальні мережі. На сайт поки не вистачає коштів.
"Зараз витрачаємо гроші на рекламу у соціальних мережах. Чекаємо, що друзі будуть першими клієнтами та розрекламують продукт, – ділиться Максим, – Фотографії безкоштовно робили на студії ім. Довженко в Києві. Мопс на фото однієї зі співзасновниць проекту Надії Рижук, також переселенки з Криворіжжя".
За фахом Максим Потапчук економіст та юрист-консультант. У 2014 році лікував у Києві поранення та залишився жити у столиці. У 2015 році започаткував волонтерську ініціативу "Вишиті мрії" для дітей Донецької та Луганської області.
Для відкриття їдальні потрібно 500 тисяч грн. Близько четвертої частини грошей піде на ремонт приміщення у 250 м2. , інше – на закупівлю меблів, техніки для кухні. За 9 місяців дохід склав 300 тисяч грн.

Related

Суспільство 7226774062000484230

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item