Коли зникнуть російські банки в Україні


Президент Петро Порошенко ще на рік затвердив санкції проти чотирьох банків із російським капіталом: Сбербанк, Промінвестбанк, ВТБ та БМ Банк.
Чому продовжили санкції?
Рішення про продовження санкцій, термін дії яких закінчився в березні, прийняла РНБО. Вони вводяться в дію указом президента.
Санкції торік запропонував ввести Нацбанк. 23 березня 2017 року вони вступили в дію. Розраховані були на рік. Стосувалися п'яти банків із російським капіталом: Сбербанк, ВТБ, БМ Банк, Промінвестбанк, VS Bank. В НБУ очікували, що протягом року фінустанови продадуть новим власникам або вони згорнуть свою діяльність в Україні. Цього не сталося, санкції продовжили ще на рік.
"За пропозицією Національного банку, я виніс на порядок денний питання про продовження санкцій проти російських банків. Не бачу ніяких проблем, тому що наш підхід правильний і ефективний. Він не зачіпає інтереси клієнтів. Вихід російських банків із України - це справа часу. Зараз вони згортають свій бізнес", - сказав президент Петро Порошенко.
Автор: Радіо Свобода
Коли зникнуть російські банки в Україні
Пікет біля офісу Сбербанку в Києві, 30 січня 2017 року.
Що вони передбачають?
Санкції забороняють виводити капітал на користь материнських структур. Але не зачіпають розрахунки через ці банки для українців. Не перешкоджають докапіталізіціі та продажу фінустанов.
"Обмеження стосуються надання міжбанківських кредитів, придбання цінних паперів. Розміщення коштів на рахунках, виплати дивідендів, розподілу прибутку і капіталу", - додав Петро Порошенко.
Скільки банків з російським капіталом працювало в Україні до введення санкцій?
З 2014 до 2017 року банки з російським капіталом скоротили 42% відділень, за даними НБУ. Їх частка на українському ринку зменшилася до 8,8%. У кожній фінустанові з 2014 року працює куратор від Нацбанку. Відстежує всі операції.
На березень 2017 року, банки з російським капіталом видали кредитів на 150 млрд грн. Фізичні особи тримали на депозитах 21 млрд грн. На рахунках юридичних осіб було 15 млрд грн.
Сбербанк Україна - "дочка" російського державного Сбербанка. Працює в Україні з червня 2001 року.
Промінвестбанк - один з найбільших банків України. Працює з 1992 року. 2009-го основним акціонером фінустанови стала російська державна корпорація "Банк розвитку та зовнішньоекономічної діяльності" (Внешэкономбанк). Їй належить 99,7726% акцій. Голова спостережної ради банку — російський прем'єр Дмитро Медведєв.
ВТБ — входить до російської групи ВТБ. 60,9% акцій — належить державі. Одна з найбільших фінустанов Росії. "Внєшторгбанк Україна" отримав ліцензію НБУ в 2005 році. Через рік фінустанова придбала 98% банку "Мрія". 2016-го мав понад 600 тисяч клієнтів в Україні. Обслуговував зарплатні проекти. Знаходився на 14 місці в рейтингу Нацбанку.
БМ-Банк - "дочка" російського "Банка Москви". Він працював із 1995 по 2016 рік. Потім більша частина активів та зобов'язань перейшла ВТБ. В Україні БМ-Банк отримав ліцензію на діяльність у лютому 2006 року. Мав 17 відділень.
VS Bank — був зареєстрований у Львові в жовтні 1991 року як "Електронбанк". 2007-го став членом австрійської банківської групи Volksbank International AG. Через рік перейменований у "Фольксбанк". У 2011 році російський Сбербанк придбав 100% акцій групи. Фінустанова змінила назву на VS Bank. Має близько 80 тис. клієнтів, 35 відділень по Україні.
Що відбулося з фінустановами за рік?
БМ-Банк
Припинив роботу в Україні, як банк. Таке рішення прийняли акціонери 19 березня 2018 року. Протягом 180 днів фінустанова повністю виконає всі зобов'язання перед клієнтами. У вересні керівництво звернеться до НБУ щодо відкликання банківської ліцензії. Статус юридичної особи БМ-Банк планує зберегти. Подальші плани не розголошують.
VS Bank
У грудні 2017 року фінустанову придбала фінансово-промислова група "ТАС" - одна з найбільших в Україні. Основний акціонер — олігарх Сергій Тігіпко.
Промінвестбанк
Торік заявляли, що знайшли трьох потенційних покупців. Вели переговори з бізнесменами Нурусулімом Аркалаєвим і Сергієм Тронем. Аркалаєв - донецький бізнесмен, народний депутат від Партії регіонів. Сергій Тронь - бізнес-партнер Аркалаєва. Також хотіли купити банк екс-голова СБУ Валерій Хорошковський та угорський холдинг ОТП. Подав документи для купівлі фінустанови харківський бізнесмен Олександр Ярославський. Але НБУ повернув їх на доопрацювання.
Голова російського "Внешэкономбанка" Сергій Горьков заявив, що розраховують продати Промінвестбанк до 1 травня 2018 року.
ВТБ
Банк поступово скорочує бізнес в Україні. Закривають більшість відділень. Їх було 25. Знаходилися у Києві, Вінниці, Дніпрі, Кривому Розі, Запоріжжі, Харкові, Тернополі, Львові, Херсоні, Черкасах.
"Ми закриваємо відділення по Україні і розраховуємося з усіма вкладниками. До літа залишиться один чи два офіси у Києві", - повідомив голова ВТБ Андрій Костін.
У російському ВТБ заявляють, що готові обговорювати продаж бізнесу в Україні. Але цікавих фінансових пропозицій не отримували.
Сбербанк Україна
19 березня 2018 року Нацбанк відмовив акціонерному товариству "Паритет банк" (республіка Білорусь) щодо купівлі "Сбербанка". Причина - невідповідність заявника вимогам законодавства України.
Що чекає російські банки?
"Мені відомо, що ВТБ хоче перереєструватися у фінансову компанію. Можливо цим же шляхом піде Промінвестбанк. Скоріше за все, Сбербанк перепродадуть. Хоча це важкий процес", - говорить президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.
За словами фінансового експерта Олексія Лупоносова, у відповідь на санкції російські банки можуть згорнути свою діяльність без жодної компенсації.
"Водночас ці ризики не співставні з ризиками повномасштабної війни. Однак Росія на цей крок не піде", - зазначив Лупоносов.
Якщо вони зникнуть - це більше плюс чи мінус?
"Сьогодні держава контролює 65% банківського сектору України. Якщо зникнуть російські фінустанови, буде більше 70%. Отримаємо щось на зразок монополії. Зробимо другий Радянський Союз", - каже Олександр Охріменко.
"Якщо зникнуть всі російські банки, зменшиться конкуренція між фінустановами. Банкіри зможуть активніше диктувати невигідні для клієнтів умови", - додав фінансовий експерт Олексій Лупоносов.
Якщо все лишаться так, як є - ризики надалі, вигоди?
"З політичної точки зору, в Україні не мають працювати банки країни-агресора. Водночас російські банки кредитують реальний сектор нашої економіки. Тому потрібно не забороняти, а обмежити їхню діяльність в Україні. Вони повинні займатися малим бізнесом і не мати доступу до секретної інформації. Не працювати з виплатами військовим, волонтерам, медикам. Не обслуговувати оборонну промисловість. Натомість кредитувати заводи по виготовленню напоїв чи взуття", - говорить фінансовий експерт Олексій Лупоносов.
Частина російських банків принципово не працюють у Криму. Не відкривають там своїх відділень, бо не хочуть потрапити під міжнародні санкції.
"Росія — це не лише Путін. Звісно провладний ВТБ банк необхідно закрити. Водночас Сбербанк, який очолює фінансист Герман Греф, треба обмежити у доступі до деяких галузей економіки. Нехай кредитують малий бізнес. Виводити з українського ринку його не варто. Адже він завозить в Україну гроші, вони сприяють розбудові економіки. Обслуговує фірми, видає депозити. Якщо фінустанова почне виводити кошти з України — будуть тільки негативні наслідки. Російський банк також має провести ребрендинг. Сбербанк повинен називатися по-іншому. Щоб не було аналогій з нашим Ощадбанком", - додав Лупоносов.
Хто прийде на місце російських банків?
На думку фінансового експерта Олексія Лупоносова, Україною цікавляться країни, які зацікавлені в експорті своїх товарів.
"Мова йде про Польщу, Францію, Італію. Сьогодні банки з іноземним капіталом взагалі відмовляються працювати з фізичними особами, на відмінну від російських. Таким чином, в Україну прийдуть ті держави, які мають експортні агенції", - каже він.
У лютому 2018 року активісти влаштували погром Сбербанку на вулиці Сагайдачного, 25 в Подільському районі Києва. Будівлю банку закидали яйцями, розбили два вікна і розмалювали стіни написами "Смерть Росії", "Геть філія ФСБ". Такі акції відбуваються не вперше. Так, у березні минулого року відділення Сбербанку в центрі Києва замурували. Учасники акції виступили з вимогами закрити російську фінустанову.

Related

Економіка 4496490110197013348

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item