Відлига Кіма: об'єднання з Півднем і ні - ракетам

Лідер КНДР Кім Чен Ин

На переговорах Кім Чен Ина з делегацією з Сеула сторони погодили зустріч на вищому рівні та обговорення ядерного роззброєння КНДР.

 
Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин прийняв представників Південної Кореї вперше за весь час свого правління.
 
У Пхеньяні для гостей з Сеула влаштували вечерю, на якій Кім Чен Ин разом із дружиною Лі Сіль Чжу гаряче вітав очільника південнокорейської делегації.
 
Сторони домовилися про першу за 11 років зустріч лідерів КНДР і Республіки Корея, де буде обговорюватися нормалізація на півострові. Кім Чен Ин заявив, що хоче почати "нову історію об'єднання батьківщини".
 
Також Північна Корея заявила про готовність обговорювати зі США свою повну відмову від ядерної програми і передала для американського президента Дональда Трампа таємне послання від Кім Чен Ина.
 
ЗМІ розбиралися в пом'якшенні войовничої риторики Північної Кореї.

Олімпійське потепління

Потепління між Пхеньяном і Сеулом почалося напередодні Олімпійських ігор-2018, які проходили в Південній Кореї.
 
КНДР і Південна Корея 17 січня вперше за 12 років домовилися вийти на церемонію відкриття під одним прапором. Крім того, Північна Корея погодилася надіслати свою делегацію і виступити на Іграх єдиною жіночою хокейною збірною.
 
Приводом для зсуву у відносинах обох країн стало новорічне звернення Кім Чен Ина. Північнокорейський лідер заявив, що країна хотіла б взяти участь в Олімпіаді, яка відбудеться в Пхьончхані, і готова до переговорів.
 
 
Сеул відгукнувся на слова Кім Чен Ина, і вже 9 січня Північна і Південна Кореї вперше з грудня 2015 року провели переговори. Вони пройшли на рівні міністрів, що відповідають за національне об'єднання.

Об'єднання Корей

На переговорах Кім Чен Ин погодився провести саміт двох Корей у кінці квітня. Він пообіцяв не використовувати ядерну зброю проти Південної Кореї і заморозити ракетні випробування на час переговорів зі США.
 
Повідомляючи про підсумки зустрічі, державне інформаційне агентство КНДР зробило акцент на тому, що Кім Чен Ин висловив прагнення до "енергійного зближення" з Південною Кореєю і заявив про бажання "написати нову історію об'єднання" двох країн.
 
Кім Чен Ин і глава делегації Південної Кореї
 
До цього Кім Чен Ин, який очолив північнокорейський режим після смерті свого батька Кім Чен Іра в 2011 році, жодного разу не зустрічався з офіційними особами уряду Південної Кореї.
 
Як повідомляє північнокорейське телебачення після переговорів, що пройшли в "щирій атмосфері", Кім Чен Ин запросив співрозмовників на вечерю, де за столом з ними сиділи його дружина і сестра. Вечеря також пройшла "в теплій атмосфері, сповненій любов'ю до співвітчизників".
 
У разі надання гарантій безпеки і нормалізації відносин між Пхеньяном і Вашингтоном північнокорейська сторона висловила готовність повністю відмовитися від своєї ядерної програми.
 
Кім Чен Ин за вечерею з делегатами з Південної Кореї
 
Також радник президента Південної Кореї з безпеки Чон Ий Ен на цьому тижні попрямує до Вашингтона для зустрічі з керівництвом США.
 
Під час зустрічі він передасть американському керівництву приватне повідомлення від Кім Чен Ина, зміст цього листа тримається в секреті.




Переговори Кім Чен Ина з президентом Південної Кореї Муном Джеіном пройдуть у квітні в селі Пханмунджом і стануть третьою подібною зустріччю в історії. Перший міжкорейський саміт на рівні лідерів відбувся в червні 2000 року, другий пройшов у жовтні 2007 року.

Переговори зі США

Одним із перших серед світових лідерів, хто прокоментував переговори, став Трамп.
 
"Вперше за багато років всі зацікавлені сторони роблять серйозні зусилля. Світ дивиться в очікуванні!" - написав він 6 березня у своєму Twitter, додавши, що новина може виявитися "помилковою надією".
 
Протягом усього свого президентського терміну Трамп різко критикував Пхеньян за його ракетно-ядерну програму, погрожуючи навіть застосуванням сили, а Кім Чен Ина називав "людиною-ракетою". Втім сам Кім був менш стриманий у своїх висловлюваннях.
 
Як пише Foreign Policy, переговори, що пройшли в Пхеньяні, можуть здатися тріумфом "дипломатії сонячного світла", яку проводить південнокорейський президент Мун Джеін, і результатом потужного тиску адміністрації Трампа.
 
Але тепер постає питання про те, чи готовий і здатний Білий дім скористатися такою можливістю.
 
Президенти Південної Кореї та США з дружинами / Getty
 
"Адміністрація виступає за надання максимального тиску з єдиною метою змусити Північну Корею сісти за стіл переговорів про денуклеаризацію. Кім сказав:"Так, ми можемо про це говорити". І що тепер? Це більшою мірою перевірка для адміністрації Трампа на предмет серйозності її намірів, ніж для Пхеньяна", - говорить експерт.
 
Зіткнувшись з перспективою важливих дипломатичних переговорів, ставки на яких будуть дуже високі, адміністрація Трампа виявилася не зовсім підготовленою до такого розвитку подій.
 
У Білому домі не залишилося досвідчених дипломатів для ведення настільки важливих переговорів - минулого тижня несподівано пішов у відставку спецпредставник Держдепу з КНДР Джозеф Юн.
 
З урахуванням того, що Кім Чен Ин в минулому проявляв ворожість, вперто домагався створення ракет великої дальності та ядерної зброї, а зараз змушений зміцнювати свою владу над режимом, що дає внутрішні тріщини, "ми не можемо точно визначити, які його справжні наміри", говорить військовий аналітик Брюс Беннет.

Related

Події у світі 1866369306808390536

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item