CША висунули Польщі ультиматум через резонансний закон про Інститут нацпам'яті - ЗМІ

Візит Дональда Трампа до Польщі, липень 2017 року
CША висунули Польщі ультиматум у зв'язку з резонансним законом про Інститут нацпам'яті, який обурив Ізраїль та Україну, пише Onet.pl із посиланням на матеріал Dziennik Gazeta Prawna.
Джерела видання в польських дипломатичних колах стверджують, що США заморозили контакти на вищому рівні до розв'язання польсько-ізраїльського конфлікту, пов'язаного із законом.
Під час зимових Олімпійських ігор в Південній Кореї президент Польщі Анджей Дуда планував провести зустріч з віце-президентом США Майком Пенсом, однак, вона не відбулася.
"Американці делікатно дали зрозуміти нам, що з організацією зустрічей з топ-чиновниками США виникли проблеми", - сказало джерело.
З іншого боку, серед польських дипломатів є думка, що Польща дуже важлива для інтересів США в регіоні, тому компроміс з Ізраїлем, якого домагається Вашингтон можливий, але не обов'язково за будь-яку ціну.
Оновлений польский закон про Інститут національної пам'яті, який значно розширює повноваження установи в справі розслідування "злочинів, скоєних проти польського народу та його доброго імені", набув чинності 1 березня 2018 року.
Закон запроваджує кримінальну відповідальність за публічні висловлювання про причетність поляків до Голокосту в роки Другої світової війни. Зокрема, йдеться про використання формулювання "польські табори смерті".
Крім того, забороняється заперечувати злочини українських націоналістів проти поляків. Ця норма стосується Волинської різанини, яку Варшава раніше визнала геноцидом.
З критикою цього закону виступили США, Ізраїль і Україна. В ізраїльському МЗС повідомили, що Ізраїль з абсолютною серйозністю розглядає будь-які спроби оскаржити історичну правду. Держдеп США закликав Варшаву переглянути закон.
Президент Дуда в своєму поданні в Конституційному суді опротестували формулювання в оновленому законі про "українських націоналістів" і "східну Малопольщу."

Related

Події у світі 817978626533343272

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item