Знайомтеся, Javelin: чому він викликає паніку в бойовиків та РФ


FGM-148 Javelin - американська протитанкова система може з'явитись в Україні
Державний департамент США схвалив продаж ракет і пускових установок Javelin в Україну.
Україна отримає 37 пускових установок і 210 ракет на $47 млн. У вартість контракту включено проведення тренувань, матеріально-технічну допомогу та технічне обслуговування.
ЗМІ  дізналася, що це за протитанкові комплекси і їх вплив на війну на Донбасі.
FGM-148 Javelin (англ.— дротик) — це переносний протитанковий ракетний комплекс виробництва американських корпорацій Raytheon та Lockheed Martin. Призначений для ураження бронетехніки, укріплень на землі. Також можуть збивати вертольоти та БПЛА на низькій висоті й швидкості.
Розроблявся з 1986 року, прийнятий на озброєння армії США в 1996 році. Зроблений за принципом "вистрілив-забув" — оператор ракетного комплексу не має супроводжувати і коригувати політ ракети, поки вона наближається до цілі.
Повний комплекс складається з трьох основних модулів:
- Пульту управління — пускова установка M98A1 Command Launch Unit,
- Ракета в тубусі - Launch Tube Assembly,
- Системи охолодження теплових сенсорів Battery Coolant Unit.
Для пострілу необхідно приєднати ракету до пускового пристрою, увімкнути комплекс та захопити ціль за допомогою регульованого маркера наведення на моніторі пускової установки та вибрати тип атаки — прямий чи зверху. Натиснути спускову клавішу.






Вартість комплексу до $100 тис. за пульт управління та комплекс з трьох ракет.

Труднощі перекладу

Зброя надійде не за рахунок військової допомоги самих США Україні. Про це йдеться в доповіді Агентства з питань співробітництва з оборони і безпеки США.
"Уряд України запропонував купити 210 ракет Javelin і 37 командно-пускових установок (з двома командно-пусковими установками, які будуть використовуватися, як запчастини). У пакет також входить підготовка до використання техніки; технічна допомога з боку уряду США і військового підрядника, транспортування, навчання та інша підтримка. Загальна оціночна вартість не перевищуватиме $47 млн", - йдеться у заяві відомства.
Заява також відзначає, що саме повідомлення про рішення щодо продажу вимагається законом і не означає, що продаж вже відбувся.
"Цей запропонований продаж стане внеском у закордонну політику та національну безпеку США, бо сприятиме покращенню безпеки України. Системи Javelin допоможуть Україні розбудувати довготермінову обороноздатність захищати свій суверенітет та територіальну цілістність з метою досягнути відповідності вимогам національної оборони. Україна не матиме жодних проблем із інтеграцією цих систем до своїх збройних сил".

Епопея

Дискусії з приводу отримання чи придбання Javelin тривали від початку російсько-української війни в 2014 році. Адміністрація президента Барака Обами не реагувала на просьби. Але з приходом Дональда Трампа все змінилось - в грудні 2017 року схвалили план, розроблений Конгресом США, надання різнопланової допомоги Україні, в тому числі, й можливості передачі Javelin.
В січні 2018 року Начальник Генерального штабу Віктор Муженко віддав розпорядження щодо опрацювання заходів підготовки до експлуатації і прийняття на озброєння Збройних Сил ПТРК Javelin. 1 березня 2018 року Державний департамент США офіційно схвалив продаж Україні.
Стратеги Пентагону переконані, що відправка ракетних комплексів в Донбас зробить українську армію більш маневреною. Переваги американського комплексу полягають в тому, що після запуску ракети оператор може змінювати позицію. Озброєння українського виробництва має велику дальність, але оператор бере участь в процесі управління ракетою.

Реакція

Американський комплекс використовує інші методи наведення, що характеризує його основні переваги та недоліки, пояснює директор агенства Defense Express Сергій Згурець.
"Українські комплекси управляються за іншим принципом: оператор повинен утримувати ціль у перехресті прицілу доти, поки ракета не потрапить в об'єкт. На відстані в межах 5 кілометрів - це близько 14 секунд. Є велика різниця, бо комплекс "Стугна-П" має вдвічі більшу дальність, ніж Javelin - 5 кілометрів. Причому пускова стоїть в одному місці, а оператор з пультом може перебувати на відстані 50 метрів у захищеному місці. Тому знищення цілі противника відбувається в безпечних умовах для оператора, якщо порівнювати з радянськими або російськими комплексами, де оператор лежить безпосередньо під пусковою", - каже експерт.
Україні дійсно необхідно високоточна зброя, щоб системно знищувати броньовані засоби противника, впевнений директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак.
"Такої зброї у Росії немає. Саме передова зброя Росії - це покоління чотири з двома плюсами, такі як літаки СУ-30, Су-35, вертоліт КА-52, наприклад, і різні озброєння такого плану. Javelin - це четверте покоління зброї. Але, в принципі, вона може інтегруватися і в систему п'ятого покоління. Тому що, системи п'ятого покоління, вони діють не стільки на рівні самих систем ураження, скільки на рівні інтеграції в єдине інформаційне поле, яке організовується при веденні війни", - каже Бадрак.
Президент Петро Порошенко вважає, що відкриває фронт міжнародної оборонної підтримки України.
"Ця зброя в руках українських військових стане додатковим стримуючим аргументом проти російської агресії на Донбасі. Вдячний президенту Дональду Трампу та всій команді підтримки України за важливе історичне рішення", - зазначив український президент.
Автор: Reddit
Розрахунок ПТРК Javelin в армії Ізраїля
Розрахунок ПТРК Javelin в армії Ізраїлю
Розмови про постачання американських ракет "порвали" не тільки Кремль, але і російських військових на Донбасі на ганчірочки, каже голова "Інфомраційного опору" Дмитро Тимчук.
"З кінця минулого року в "1-м АК ДНР" і "2-м АК ЛНР" проводяться екстрені заходи по посиленню захисту бронетехніки, в самій Росії співробітники НДІ російського Міноборони у форсованому режимі працюють над створенням "ефективного захисту" від американських ПТРК, яку можна було б встановлювати на танки і БМП в польових умовах на Донбасі", - впевнений він.
Отримавши Javelin, Україна не піде в наступ проти бойовиків ОРДЛО, впевнений військовий експерт Олексій Арестович.
"Паніка терористів, у зв'язку з отриманням Україною Javelin є ходом в інформаційній війні з метою набору до лав бойовиків. Треба просто розуміти, що є речі, на які не треба реагувати. Головний принцип інформаційно-психологічної боротьби - це захопити порядок денний. Якщо вони вкидають інформаційні приводи, а ми їх обслуговуємо, то ми працюємо, як служби інформаційно-психологічних операцій. А навіщо?", - пояснює Арестович.

Цікава арифметика

Україна запросила 210 ракет і 37 пускових установок. За даними Головного управління розвідки України на окупованій частині Донбасу росіяни передислокували 600 танків Т-64, Т-72 та ймовірно Т-90.
Якщо поділити кількість протитанкових комплексів в пропорції то виходить приблизно 1 ПТРК на 3 російські танки.
Решту ймовірно перекриватимуть вітчизняні протитанкові комплекси.

Українські аналоги

В Україна є виробництво власних протитанкових комплексів - "Корсар", "Стугна-П" та їх експортний варіант "Скіф".
Це легкі переносні ракетні комплекси, які призначені для ураження нерухомих і рухомих сучасних броньованих цілей. Також малорозмірних цілей типу довготривалих вогневих точок, танків в окопі, легкоброньованих об'єктів і вертольотів. Максимальна дальність стрільби - 2,5 км.
Автор: КБ "Луч"
Випробування протитанкових ракетних комплексів "Стугна-П" і "Корсар" в кінці лютого
Випробування протитанкових ракетних комплексів "Стугна-П" і "Корсар" в кінці лютого
За різними даними у військах вже є від 50 пускових установок "Корсар" та біля сотні "Стугна-П".
Від ПТРК Javelin відрізняються принципом пуску - оператор супроводжує ракету до влучання у ціль.
При цьому в армії є велика кількість ще радянських ПТРК "Фагот" та "Конкурс".
З 2018 року Генеральний штаб ЗСУ засекретив дані про отримання ракетного озброєння.
Україна поставить до Сполучених Штатів Америки один танк "Оплот". Поставку здійснить завод імені Малишева через державну компанію-спецекспортера. Для українського ОПК така поставка є перспективною. Оскільки йдеться про вивчення американською стороною українських технологій і ймовірного військово-технічного співробітництва з Україною.

Related

Суспільство 6560807510589479513

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item