Виготовити "Новачок" можуть до 10 країн - розробник


Зразки нервово-паралітичного газу "Новачок", яким отруїли родину Скрипалів, можуть бути не тільки в Росії. Виявити країну походження отрути можна за специфічними домішками.
Британці легко встановили різновид біологічної речовини, бо й самі мали такі зразки, вважає Віл Мірзаянов, один із розробників "Новачка". Розповів про особливості цієї біологічної зброї у інтерв'ю "Новой газете".
ЗМІ пропонують найцікавіші тези з розмови.
Про країни, що можуть виготовляти "Новачок".
Таких до 10. Це Франція, Німеччина, Японія, Китай, Британія, США, Росія. Близько може бути і Північна Корея. Звичайно, будуть якісь відмінності у виготовленні. Але є характерні особливості напівпродуктів, з яких готують речовину. Напівпродукт - промисловий виріб, не якась кустарна штучка. За ним все відразу ясно.
Як впізнати виробника
Використання стабілізатора дає більший термін зберігання речовини. По ньому або інших домішках можна спробувати ідентифікувати, звідки речовина. Але у Портон-Дауні не змогли зробити таких висновків. У випадку Скрипалів могли отруїти газом, що не походив із лабораторних запасів у Шиханах чи Волгограді. Значить, він був підготовлений в лабораторії, де не обов'язкове застосування стабілізатора і була можливість довести чистоту і концентрацію до необхідного бойового рівня, до 90%, шляхом вакуумної перегонки і очищення, наприклад.
Про підозри Великобританії
Мені зрозуміла їхня логіка. Жодна країна не має такого досвіду у виготовленні "Новачка", як СРСР і потім Росія. Жодна країна не витрачала стільки ресурсів на його дослідження.
Володимир Углев, інший розробник "Новачка" стверджує, що за стабілізаторами і компонентами речовини неможливо визначити країну-виробника. Адже діє глобальний ринок, і компоненти біологічної зброї можна купити будь-де. Інгредієнти отрути не є забороненими речовинами.
"Новачок" - газ нервово-паралітичної дії. Розроблений в Державному союзному НДІ органічної хімії і технології у Москві за часів СРСР. Одна з найбільш токсичних отруйних речовин у світі. Вражає нервову систему людини. Якщо отруєння не призведе до летального результату, може спричинити параліч.
У Лондоні заявили, що "Новачок" виготовили в місті Шихани Саратовської області Росії. Ця лабораторія є аналогом британської дослідної бази в Портон-Дауні.Так британська сторона обґрунтовувала міжнародним партнерам відповідальність Росії за отруєння колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля та його дочки Юлії.

Related

Події у світі 4578006906097927675

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item