Як уникнути болю в спині. Пояснює лікар

Як уникнути болю в спині. Пояснює лікар
 Maridav/Deposiphotos
Хребет набагато витриваліший, ніж ми думаємо. Потрібно лише правильно його тренувати.
Більшість людей вважає, що хребет – одна з найбільших помилок еволюції. Адже близько 80% дорослих страждають від болю в попереку. Хіба одного цього доказу не досить? Однак правда полягає в тому, що хребет – міцна структура. Ми просто неправильно його використовуємо.
Всі "знають", що підіймання важких предметів ставить здоров'я спини під загрозу. Тому, щоб уникнути травм спини у співробітників, у багатьох компаніях вводять спеціальні тренінги і закуповують ергономічне обладнання на зразок підйомників.
Найпоширеніша порада, якою діляться на подібних тренінгах, полягає в тому, що потрібно уникати підіймання важких предметів. Однак дослідження показали, що такі тренінги виявляються неефективними для запобігання болю в спині і травмам. Потрібен інший підхід.
Щоб бути сильними, тканини людського тіла повинні зазнавати навантажень. І хребет – чудовий тому приклад. Регулярні навантаження готують суглоби, м'язи і зв'язки для виконання потрібних завдань. Ніхто не розраховує пробігти марафон, не підготувавши тіло до такого навантаження. Тому логічно, що здатність піднімати певну вагу також вимагає підготовки.
Доведено, що відсутність навантажень справляє руйнівну дію на хребет. Дослідження за участю астронавтів показали, що відсутність необхідного навантаження в умовах мікрогравітації призводить до зменшення м'язів, скутості хребта і набряклості дисків. Після польотів у здорових астронавтів з'являлися болі в спині. Тривале розвантаження стало причиною ослаблення хребта, а це, в свою чергу, спровокувало біль.
Ті, хто говорить, що нібито треба уникати підіймання важких предметів, стверджують, що проблема не в одному тільки підійманні. Повторювані й регулярні згинання спини називають небезпечними для хребта, особливо, в поєднанні зі скручуваннями. Цю ідею перевірили на висококласних веслярах.
Вони повністю згинають і навантажують спини сотні разів під час кожного тренування. Протягом 12 місяців близько третини учасників групи скаржилися на епізодичні болі в спині, від яких більшість з них повністю вилікувалися.
Це підтверджує, що більшість веслярів не ушкоджують спину, а хребет відмінно справляється з такою активністю. Це також свідчить про те, що навантаження на хребет можуть призводити до болів, але щоб розібратися в істинних їх причинах, потрібно враховувати інші фактори.
Це означає, що є певна "золота точка", в якій спина поступово пристосовується до навантажень. Швидке збільшення навантаження при недостатньому відновленні призводить до появи болю у веслярів. Ті ж з них, хто правильно рухається і використовує стегна, коліна й інші суглоби, нашкодять собі з меншою ймовірністю.
Ще одне відкриття, зроблене завдяки вивченню веслярів, суперечить традиційним уявленням про те, що не можна навантажувати зігнуту спину.
Насправді хребет більш стабільний, коли зігнутий. Тримати спину прямо і трохи присідати при підійманні важких предметів радять для того, щоб використовувати при цьому м'язи стегон. Але ця порада може зіграти злий жарт, якщо задіяні м'язи слабкі. Тому необхідно приділити час тому, щоб зміцнити ці м'язи.
Люди стають менш активними і страждають від надмірної ваги. Це означає, що вони стають менш тренованими і менш здатними справлятися з навантаженнями, для яких були створені. Тож найкращий спосіб запобігти болю в спині – тренуватися.
Замість того, щоб слідувати пораді уникати підіймання важких предметів, варто зробити такі вправи частиною рутини. Лише тренування забезпечать розвиток м'язів спини.

Related

Здоров'я 1645931121034560569

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item