Телескоп Хаббл випадково сфотографував найдальшу від нас зірку

Телескоп Хаббл випадково сфотографував найдальшу від нас зірку
Телескоп Хаббл побачив найдальшу зірку
Хаббл отримав приголомшливу фотографію - синю гігантську зірку, названу Icarus, яка розташована в 9 мільярдів світлових років від нашої Сонячної системи.
Це найдальша окрема зірка, яку земляни коли-небудь бачили, пише Science Alert.
Зробити відкриття вдалося завдяки гравітаційному лінзуванню. Ефект гравітаційного лінзування виникає через те, що астрономічний об'єкт своїм гравітаційним полем спотворює і посилює світло фонового об'єкта під час проходження між ним і спостерігачем. Іншими словами, викривлення простору допомагає астрономам побачити наддалеких об'єкти, які були б недоступні для спостереження із Землі без гравітаційного "збільшення".
Раніше Хаббл фотографував деякі вражаючі далекі галактики. У квітні 2016 року він зняв найбільш далеку галактику з коли-небудь бачених, Gn-Z11, на відстані 3,4 мільярда світлових років - всього через 400 мільйонів років після Великого вибуху. Але галактики набагато більше і яскравіше, ніж окремі зірки всередині них. Після відстані близько 100 мільйонів світлових років зірки неможливо побачити індивідуально.
"Це перший раз, коли ми бачимо збільшену, окрему зірку. Ви можете бачити окремі галактики там, але ця зірка принаймні в 100 разів далі, ніж наступна окрема зірка, яку ми можемо вивчати, крім вибухів наднових", - сказав керівник дослідження Патрік Келлі з Каліфорнійського університету в Берклі.
Цікаво, що відкриття зробили майже випадково. Хаббл виявив Icarus, роблячи спостереження за надновою Refsdal. Згідно з розрахунками, світло від наднової мало бути лінзоване галактичним кластером MACS J1149, який розташовується на відстані приблизно в 5 млрд світлових років. Але поки наднова не з'явилася в полі зору, під час спостережень астрономи з подивом виявили в тому ж секторі нове джерело світла.
"Відкриття Icarus дозволяє нам збирати нові відомості про складові кластера галактик. Ми знаємо, що мікролінзування було викликано зіркою, нейтронної зіркою або чорною дірою зоряної маси", - пояснив співавтор роботи Стівен Родні з Університету Південної Кароліни.
Icarus, ймовірно, є надгігантом типу B,  зіркою з температурою поверхні від 11 000 до 14 000 градусів Цельсія - більш ніж в два рази вище, ніж Сонце.

Related

Цікаво 7211858597998982172

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item