Переполох в Росії. Про що говорить відставка Тулєєва


Звільняючи Тулєєва, Путін демонструє повну впевненість в тій моделі владної вертикалі, яку він будував вісімнадцять років. Хоча саме вона призвела до Кемеровської трагедії
Раптова відставка Амана Тулєєва викликала справжній переполох у колах, іменованих «політологічними». О боже, головний начальник звільнив начальника поменше після народних протестів. Всі роки царювання Володимир Путін рішуче противився таким звільнень: приклад Єльцина і Горбачова був очевидний. Позбавлення від чиновника, що проштрафився, під народним тиском демонструє слабкість верховної влади. Чого ніяк не можна дозволити. І ось тепер глава держави, якого, як стверджують фахівці з тремтіння лівої ляжки Путіна, аж «пересмикнуло» при демонстрації позамежної Тулєєвської улесливості, змістив місцевого кемеровського царька і замінив його іншим. Чи не зміна чи це «парадигми правління», запитують політологи. Чи не означає це те, що надалі влада буде прислухатися до підвідомчого населення, коли зазначене вище населення ризикує, незважаючи на нагляд квартальних наглядачів від Росгвардії, висловлювати незадоволення станом справ в конкретній сатрапії? Чи не означає це швидкого звільнення, наприклад, підмосковного губернатора Андрія Воробйова після Волоколамських протестів?
Думаю, що описані вище надії (а також і побоювання) – марні. Історія з Тулєєвим, якого зовсім не звільнили з формулюванням «у зв'язку з втратою довіри», а милостиво відпустили на спокій зі збереженням почестей і привілеїв, платнею, збереженням кабінету, резиденції, охорони та іншого, це і доводить. Швидше за все, те, як було обставлено звільнення Тулєєва, демонструє зовсім не брак впевненості влади, а надлишок її самовпевненості. Ті самі рішучі кемеровчани, шахтарі, які, стукаючи касками по асфальту, зміщати уряду в буйні 90-ті, нині боязко цікавляться, а чи буде їм дозволено дізнатися правду про катастрофу, в якій згоріли їх діти. І тому Кремль спокійно, не боячись наслідків, зміщує Тулєєва, щоб призначити тимчасово виконуючим обов'язки людину, чиї дії в екстремальній ситуації показали: він уже точно не повинен володіти ніяким авторитетом. Сергій Цивільов звинуватив чоловіка, який втратив сім'ю в «Зимовій вишні», в спробі забезпечити собі піар. А потім, зрозумівши настрій мітингувальників, по-швидкому став перед ними на коліна. Однак Цивільов ще восени був намічений в наступники Тулєєву. І Путін абсолютно не бачить необхідності скасовувати заздалегідь узгоджені плани.
Таким чином, звільняючи Тулєєва, Путін демонструє повну впевненість в тій моделі владної вертикалі, яку він будував вісімнадцять років. При тому, що саме ця «вертикаль», заснована на відповідальності чиновників перед однією-єдиною людиною, і призвела до Кемеровської трагедії. Зараз сотня завзятих слідчих, направлені в Кемерово, успішно знаходять все нові порушення, що мали місце при функціонуванні «Зимової вишні»: від відсутності дозвільних документів на будівництво торгового центру до пучка кабелів, що проходили в безпосередній близькості від пінопласту батута. Підозрюю, якщо направити ту ж сотню в будь-який з багатьох тисяч торгово-розважальних центрів у Росії, вони накопають точно такі ж порушення. Численні закони та інструкції (деякі цілком розумні) ігноруються з головної причини. Путін – все-таки людина, а не божество (хоч соловйови-кисельови з цим рішуче не погодяться). В силу природних обмежень людського єства він не може контролювати роботу всіх чиновників. А в Росії простіше дати хабар, ніж дотримуватися інструкції.
Вирішити проблему можна, лише поділившись з підвідомчим народом владними повноваженнями. Дати йому можливість обирати начальників всіх рівнів, включно з начальниками поліції, прокурорами, суддями і потім контролювати їх з тим, щоб наступного разу не вибрати корупціонерів і злодіїв. Однак саме на це Путін піти не може. Ну, тому що нерозумний народ у своїй наївності може вибрати тих, хто не подобається головному начальнику. Ось відразу ж після Кемеровської катастрофи в Єкатеринбурзі скасували вибори мера городянами. Тепер його будуть вибирати слухняні владі депутати законодавчих зборів. Тож, якщо звільнення Тулєєва і говорить про щось, то тільки про впевненість головного начальника в тому, що він може тасувати свою кадрову колоду так, як і коли йому заманеться. Ми спостерігаємо осінь вертикалі влади...

Related

Події у світі 5463848361656619412

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item