"Брехун" проти "слабака". Трамп та екс-голова ФБР розв'язали публічну війну

"Брехун" проти "слабака". Трамп та екс-голова ФБР розв'язали публічну війну
Дональд Трамп та Джеймс Комі обмінялися вкрай різкими думками один про одного
У США загострився публічний конфлікт між президентом США Дональдом Трампом і колишнім керівником ФБР Джеймсом Комі, що триває вже майже рік з моменту звільнення Комі 9 травня 2017 року.
У неділю, 15 квітня, екс-глава ФБР дав інтерв'ю телеканалу ABC News, у якому розповів про подробиці своєї роботи та спілкування з Трампом, а також назвав його "морально непридатним" для посади президента США.
Декількома днями раніше Трамп, у свою чергу, назвав Комі "слабким і брехливим слимаком".
НВ розповідає про подробиці гучного протистояння, яке вже називають безпрецедентним в історії американської політики.

Про що розповів Комі

Відверта розмова з ABC News стала першим інтерв'ю Комі після скандальної відставки в травні минулого року і була записана напередодні виходу книги мемуарів колишнього голови ФБР. Вона носить назву Найвищий ступінь відданості. Правда, брехня і лідерство (A Higher Loyalty. Truth, Lies, and Leadership).
"Я вирішив, що повинен написати її, щоб бути корисним. Це була моя мета після того, як мене звільнили - бути корисним", - заявив Комі.
США під загрозою через свого лідера
Коментуючи репліку інтерв'юера ABC News про те, що мемуари пронизані тривожними настроями, Комі підтвердив, що, на його думку, для США настав "небезпечний час" і натяком пов'язав цю небезпеку із владою країни.
"Я хвилююся щодо норм, які є центральними для цієї країни. [...] Перш за все, це правда, - підкреслив екс-голова ФБР. - Якщо ми втратимо це, якщо ми втратимо прив'язку наших лідерів до правди, то ким станемо? Тому я почав непокоїтися. По суті, фундамент країни опиняється під загрозою, якщо ми припиняємо оцінювати наших лідерів з точки зору цієї головної цінності, правди".
Трамп не має морального права бути президентом
У відповідь на пряме запитання про те, чи є в такому випадку Дональд Трамп невідповідною особистістю для посади президента США, Комі заявив, що вважає його "морально непридатним".
При цьому колишній глава ФБР уточнив, що має на увазі виключно моральність Трампа, а не його психічну недієздатність, "ранню стадію деменції" або інші медичні причини.
"Людина, яка бачить моральну рівноправність в Шарлотсвіллі [в 2017 році тут відбулися трагічні заворушення за участю ультраправих сил], яка ставиться до жінок так, ніби вони шматки м'яса, яка постійно бреше з приводу і без та наполягає, що американці вірять їй, - така людина не підходить для того, щоб бути президентом США, з моральних причин", - вважає Комі.

Він також зазначив, що це питання не політики Трампа щодо імміграції або податків, а його прихильності головним цінностям США, ключова з яких - говорити правду. "Нинішній президент не здатний робити це. Він морально непридатний бути президентом", - повторив Комі.
"Російське досьє" Трампа може бути правдою
Комі також прокоментував розслідування можливого втручання Росії в американські вибори, а також "російське досьє" Трампа, що викриває численні контакти його штабу з російськими чиновниками і розповідає про ряд вчинків Трампа, які його компрометують. Досьє було зібрано колишнім офіцером британської розвідки Крістофером Стілом протягом 2015-2016 років. Розслідування ведеться Міністерством юстиції США і спецпрокурорм Робертом Мюллером.
"Є ненульова ймовірність того, що росіяни мають деякі, окремі важелі влади над Трампом, засновані на його особистому досвіді, і я не знаю, чи пов'язано це з його активністю в номері московського готелю [Трампа нібито відзняли в компанії московських повій], з фінансами або з чимось іще", - зазначив Комі.
Дивіться також
У той же час звільнений керівник ФБР розповів, що Трамп особисто просив його довести, що епізод з повіями - це неправда. "Якщо є хоч 1% ймовірності, що моя дружина повірить такому - це жахливо", - навів Комі адресовані йому слова Трампа під час їх зустрічі віч-на-віч в січні 2017 року.
"Я пам'ятаю, що подумав у той момент - як може дружина вважати, що є хоч 1% шанс того, що ти був у Москві з повіями, які мочаться одна на одну? - поділився Комі. - Який же це повинен бути шлюб і ким повинен бути чоловік, щоб дружина була лише на 99% впевнена, що він такого не робив?"
Трампа турбує тільки особистий імідж
В цілому ж, за словами Комі, "російське досьє" стурбувало Трампа головним чином в світлі його особистого іміджу, а не можливостей впливу Росії на США. 
Раніше Комі під присягою свідчив перед Конгресом США про втручання Росії у вибори президента / Фото EPA

"Перше запитання Трампа після обрання було проханням підтвердити, що це [дані про втручання росіян в процес виборів] не вплинуло не результат кампанії, - згадує Комі своє спілкування з новообраним президентом США на посаді голови ФБР. - На мій подив, розмова перетворилася на обговорення піар-стратегії щодо того, як команді Трампа варто подати це [для публіки]".
Комі також підкреслив, що ні сам Трамп, ні будь-хто з його оточення в той день не поставили йому запитання про те, які заходи варто вжити, щоб уникнути втручання Росії надалі.
Стиль управління Трампа близький до методів мафіозі
В ефірі ABC News Комі розповів, що Трамп у приватних бесідах неодноразово вимагав від нього як від голови ФБР особистої лояльності та відданості. Саме цим епізодам, визнав Комі, і зобов'язана своєю назвою його книга мемуарів Найвищий ступінь відданості. Правда, брехня і лідерство.
Про це ж йдеться в декількох епізодах книги, які були оприлюднені раніше в американських ЗМІ, де Комі порівнює подібні прохання глави США з методами італійських мафіозі.
ЗМІ: Екс-глава ФБР порівняв Трампа з мафіозі і назвав страшенним брехуном
"Вимога [особистої відданості] - як на церемонії посвячення у Семмі "Бика" (Гравано) з "Коза Ностри", - пише екс-директор ФБР у своїй книзі.
Він також зазначає, що Трамп збудував навколо себе "кокон альтернативної реальності, яким він енергійно обплутував" всіх співробітників кабінету.

Як відреагував Трамп

У відповідь на резонансне інтерв'ю Джеймса Комі і фрагменти мемуарів, які вже стали надбанням громадськості, Дональд Трамп обрушився на колишнього главу ФБР з різкою критикою в цілій серії постів в своєму Twitter.
Зокрема, Трамп назвав Комі "переконаним брехуном" і звинуватив в розголошенні секретної інформації.
"Практично всі у Вашингтоні були впевнені, що його потрібно звільнити за жахливу роботу, поки врешті-решт він не був, по суті, звільнений. Він "злив" секретну інформацію, за що повинен бути притягнутий до відповідальності. Він брехав Конгресу під присягою [даючи показання щодо розслідування про втручання Росії у вибори президента США]", - написав Трамп.
Президент США також назвав Комі "слабаком і брехливим слимаком, який, як показав час, був жахливим головою ФБР", - зазначив Трамп.
"Для мене було честю звільнити Джеймса Комі!" - підкреслив американський лідер.
Крім того, він заявив, що "ніколи не просив Комі про особисту лояльність". "Я навіть ледь знайомий з цим хлопцем. Це лише ще одна його брехня. Його "мемуари"- це самозамилування і фейк!", - написав голова Білого дому.
Він також ще раз назвав Комі "найгіршим головою в історії ФБР" і назвав його книгу брехнею
"На головні питання в книзі Комі, яка отримала погані відгуки, немає відповідей. В їх числі: як він зливав засекречену інформацію (в тюрму!), чому він брехав членам Конгресу (в'язниця!), чому Національний комітет Демократичної партії відмовився передати свій сервер співробітникам ФБР (чому ФБР не вилучило його?)", - написав Трамп в Twitter.

Що пишуть ЗМІ і кому повірять американці

Суперечка між Трампом і Комі викликала величезний резонанс в американських медіа, оскількі такі публічні конфлікти між чиновниками такого рівня нечасті для США.
"Комі кинув безпрецедентний - для фігури його масштабу - публічний виклик чинному голові держави, надавши найбільш конкретну на цей момент критику Білого дому під керівництвом Трампа, озвучену будь-ким з чиновників", - відзначає в своєму матеріалі CNN.
Як підкреслює телеканал, в найближчі тижні порядок денний в США буде формувати головне питання: чию версію подій американці визнають більш правдоподібною - "колишнього директора ФБР чи людини, яка його звільнила?"
До слова, недавнє опитування телеканалу ABC News та The Washington Post, оприлюднене в квітні, показало, що поки американці вважають більш переконливим Комі - 48% на його користь проти 32% у Трампа.
У свою чергу, впливова американська газета The New York Times у зв'язку з конфліктом Трампа і Комі оприлюднила велику редакційну статтю, в якій заявила, що "президент не може бути вищим за закон" і закликала Конгрес США бути готовим до того, що Трамп спробує закрити спецрозслідування Роберта Мюллера щодо себе.
"Президент - не король, а громадянин, який заслуговує на презумпцію невинуватості та інший захист, але також є вразливим перед законом, - пише видання в редакційному матеріалі. - Ми сподіваємося, що містер Трамп це визнає. Якщо ж ні, то відповідь законодавців-республіканців визначить майбутнє не тільки цього президентства і однієї з найбільших політичних партій країни, а й усього американського експерименту".

Related

Події у світі 6436972885711538121

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item