Вчені випадково створили фермент, який руйнує пластикові відходи

Вчені випадково створили фермент, який руйнує пластикові відходи
Професор МакГіхан, який відкрив новий фермент
Дослідники розробили фермент, який може перетравлювати деякі види пластмас.
Відкриття було зроблено випадково, при вивченні бактерій Ideonella sakaiensis, пише Science Alert.
"Інтуїція і випадковість часто відіграють значну роль в фундаментальних наукових дослідженнях, і наше відкриття тут не є винятком. Це непередбачене відкриття говорить про те, що є можливості для подальшого поліпшення цих ферментів, наближаючи нас до вирішення проблеми утилізації постійно зростаючої гори пластмаси", - говорить структурний біолог Джон МакГіхан з Університету Портсмута у Великій Британії.
Бактерії Ideonella sakaiensis були виявлені під час скринінгу зразків грунту, води та мулу, взятих з місця переробки пластикових пляшок у місті Сакаї, Японія. ці бактерії здатні переробити тонку (0,2 міліметра) плівку ПЕТ за шість тижнів при температурі 30° C. Цей показник дуже малий для використання бактерій під час переробки відходів і вчені шукали спосіб його поліпшити.
Команда МакГіхана, в тому числі дослідники Національної лабораторії відновлюваної енергії Міністерства енергетики США (NREL), натрапила на незвичайний фермент, коли досліджували кристалічну структуру PETase - речовини, яке допомагає японському мікробу Ideonella sakaiensis руйнувати пластик.
"Можливість побачити внутрішню роботу цього біологічного каталізатора надала нам креслення для розробки більш швидкого і ефективного ферменту", - говорить МакГіхан.
Наразі дослідники працюють над поліпшенням ферменту, що дозволить використовувати його для руйнування пластиків за короткий проміжок часу.
Раніше ЗМІ повідомляли, що вчені з Кембриджського університету виявили здатність утилізувати пластик у личинок молі, які зазвичай харчуються воском з бджолиних вуликів. Експерименти британських вчених показали, що ця комаха може руйнувати хімічні зв'язки в пластиці за тим же принципом, як вона перетравлює віск.

Related

Технології 3145698473964381953

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item