Прем'єр Молдови закликав Київ подати спільну заявку на членство в ЕС

Павел Філіп переконаний, що спільними зусиллями Київ, Кишинів та Тбілісі зможуть швидше приєднатися до ЄС
Молдова та Україна мають розглянути питання спільної подачі заявки на членство в Європейському Союзі, заявив прем'єр-міністр Молдови Павел Філіп в інтерв'ю Європейській правді.
"Я думаю, що дуже варто зробити це разом. Можна домогтися більшого, якщо діяти разом - і з Україною, і з Грузією. У наших країн вже є угоди про асоціацію, у нас є безвіз", - сказав Філіп.
Він також зазначив, що йдеться не тільки про спільну заявку, до трьох країн можна застосовувати різні особливі механізми.
"Ми хочемо спільно звернутися до ЄС із приводу додаткових фінансових інструментів для наших трьох країн. Інтеграція в Європейський Союз - наша спільна мета. Тому ми повинні об'єднати свої зусилля. Якщо ми будемо спільно розповідати про це країнам-членам ЄС, то нам вдасться бути більш переконливими", - підкреслив він.
Водночас Філіп визнав, що Молдова не буде готова подавати заявку в найближчі два роки. "Я не думаю, що ми будемо готові подати заявку ні в нинішньому, ні навіть в 2019 році", - зазначив він.
Філіп також нагадав, що фактично вступ до ЄС означає підняття рівня внутрішніх стандартів країни до рівня Європейського Союзу. "Коли я говорю про стандарти, я не маю на увазі тільки законодавство, а безпосередньо те, як працюють охорона здоров'я, освіта, якими є якість життя людей, розвиток інфраструктури", - пояснив молдавський прем’єр.
Він також зазначив, що Молдова має амбітну програму реформ, однак вони не мають позитивного резонансу у суспільстві. "Така особливість: реальні, справжні реформи – досить болючі, тому викликають негативну реакцію у людей.
У вересні 2017 року віце-спікер парламенту Молдови Юріє Лянке заявив, що Україна, Грузія та Молдова планують звернутися до Європарламенту з проханням розробити дорожню карту вступу до Європейського Союзу.

Related

Події у світі 6437911755363124760

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item