У Тихому океані знайшли крейсер часів Другої світової війни

У Тихому океані знайшли крейсер часів Другої світової війни

У південній частині Тихого океану виявили уламки американського легкого крейсера USS Helena. 75 років тому його затопили японські торпеді в затоці Кула під час Другої світової війни.


Уламки знайшли за 860 м від узбережжя Соломонових островів. Пошукову експедицію спонсорує один із засновників Microsoft Пол Аллен. Корабель затонув 4 липня 1943 року поблизу Соломонових острові від удару японської торпеди, пише abcnews.
Більшу частину екіпажу врятували з води крейсерами Nicolas і Retford одразу, іншу групу - наступного дня. Але третя група провела майже 5 днів у рятувальних плотах, внаслідок чого частина постраждалих загинула. Обгорілі, зневоднені та виснажені люди зрештою дісталися до острова Велла-Лавелла. Морякам доводилося йти по гострим кораловим рифам, щоб дістатися до острова у джунглях, де розташовувалися японські війська.
Моряки ховалися там, поки їх не виявили тубільці. Харчувалися кокосами. Тубільці провели їх до води. Австралійський місіонер-методист Сильвестр та ще 2 австралійці допомагали організувати їхній порятунок через 20 днів після того, як їхній корабель затонув.
"Одна з чудових історій не стільки про морську війну, як про стійкість екіпажу після того, як корабель затонув, - сказав прес-секретар Пола Аллена, Грінлі. - Це справді звучить, як сценарій для кіно".
USS Helena був другим з п'яти суден, названих на честь столиці Монтани, Гелени.
Вранці 7 грудня 1941 року тисячі японських літаків атакували американську військову базу Перл-Харбор. Артилерійський вогонь тривав близько двох годин, проте наніс нищівного удару: японцям вдалося винищити близько 20 американських військово-морських суден та 200 літаків. В результаті нападу понад 2000 американських солдатів загинули та 1000 поранили. Після нападу на Перл-Харбор американський народ вперше протягом багатьох дискусій та дебатів був одностайним питанні вступу США до Другої світової війни.

Related

Цікаво 2270197620703739894

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item