Розслідування НВ про корупційні схеми спровокувало гучний скандал з Пашинським: хронологія подій

Розслідування НВ про корупційні схеми спровокувало гучний скандал з Пашинським: хронологія подій
Розслідування журналу Новое Время про корупційні схеми в оборонній сфері спровокувало гучний скандал з нардепом Сергієм Пашинським.

Передісторія

У матеріалі під назвою Служили два товариша була описана схема із закупівлі Житомирським бронетанковим заводом (ЖБЗ) у Польщі, в компанії Wtorplast списаних з озброєння розібраних радянських БМП-1 1980-х років випуску.
Польська компанія, в свою чергу, спочатку купувала їх у чеської компанії Excalibur Army по € 20-25 тис. за одиницю - фактично, за ціною металобрухту, згідно з документами, наявними в розпорядженні НВ. Потім Wtorplast розбирала БМП - відділяла вежі від шасі.
Далі ЖБЗ, який входить до держконцерну Укроборонпром, завозив все це окремо в Україну: кожна вежа оцінювалася в $66 тис., а кожне шасі - по $99 тис. Далі завод "ремонтував" БМП - просто з'єднував раніше розібрані частини. Вартість робіт становила ще $40 тис. за одиницю.
В результаті БМП вартістю €20 тис. обходилася українському оборонному бюджету в $205 тис. Тільки в минулому році в рамках контракту ЖБЗ з Міноборони, було закуплено 200 бойових машин, і витрачено на них $41 млн.
За даними джерел НВ, кінцевим бенефіціаром цієї схеми є нардеп і екс-глава наглядової ради Укроборонпрому Сергій Пашинський.
Крім цієї угоди, на початку минулого року Міноборони уклало контракт з корпорацією Богдан на поставку 100 медичних автомобілів, по $32 тис. за кожен.
Контролює корпорацію Богдан Олег Гладковський, заступник секретаря Радбезу, давній діловий партнер глави держави Петра Порошенка.
Тендер відомство не оголошувало, тому що закон дозволяє проводити подібні процедури без конкурсу, якщо вони проходять в рамках секретного оборонного замовлення. Саме так Міноборони і оформило свою заявку.
З 50 поставлених на фронт машин, менш ніж за рік експлуатації зламалася половина. Проте Міноборони планує придбати ще сотню подібних автомобілів.
Гладковський, коментуючи цей випадок, заявив НВ: по-перше - про закупівлю машин у Богдана він дізнався з преси; по-друге - поламалися насправді всього три автомобілі. Гладковський впевнений: головна причина поломок - неякісне паливо.

Погрози адвокатів Пашинського у відповідь на розслідування НВ

Після публікації розслідування редакція НВ отримала вимоги спростуати матеріал і погрози судових позовів від юридичних осіб, які є фігурантами статті.
11 квітня, Сергій Пашинський опублікував на сайті Цензор.нет матеріал з вимогою спростування статті НВ і погрозою судового розгляду. Зокрема, Пашинський назвав матеріал НВ "спробою дискредитації української армії і співпраці з нашими союзниками".
Адвокати Пашинського навідалися до редакції НВ і зажадали від головного редактора Віталія Сича вибачень за публікацію, додавши, що деякі люди хочуть "рвати" Новое Время, але є й інший варіант".
"Я уточнив, що значить "рвати", і чи малася на увазі фізична погроза? Вони відповіли, що, мовляв, розумійте як хочете, люди там емоційні. Потім уточнили, що мають на увазі людей в Мінобороні і оточення Пашинського в парламенті", - написав Сич в Facebook.
Адвокати додали, що мирним варіантом врегулювання може бути публікація в журналі повного тексту статті - спростування Пашинського, опублікованої раніше в ЗМІ. Також вони передали фотографію Пашинського, яку редакція повинна поставити "на всю обкладинку, як частину вибачення".
"Це найбільш екзотичний спосіб мирного врегулювання, який мені пропонували за 21 рік моєї журналістської роботи. Мені ніхто не погрожував з часів Януковича... навіть тоді так тупо ніхто не погрожував. Хлопці переплутали рік і країну. Це Україна, 2018. А не Конго, або Ірак 90-х років", - додав Сич.
13 квітня, Пашинський заявив, що "з повагою ставиться до професійної роботи журналістів та ніколи б не дозволив собі погроз" на їх адресу.
Статтю ж в журналі НВ він розцінює не як атаку на нього особисто, а як атаку на спроби України підвищити обороноздатність армії.
"Якщо хтось погрожував пану Сичу, я наполягаю на тому, щоб він звернувся з відповідною заявою до правоохоронних органів. Зі свого боку, обіцяю, в разі необхідності, брати участь в будь-яких слідчих діях", - написав Пашинський в Facebook.

Засідання Комітету Ради з питань нацбезпеки і оборони

Секретар парламентського комітету Іван Вінник заявив Українській правді, що у зв'язку з резонансним розслідуванням скликається засідання комітету, на якому розглянуть факти можливої корупції при закупівлі військової техніки та обладнання, які були описані журналістами НВ.
Члени комітету розглянуть всі випадки, описані в матеріалі журналу, але зосередяться саме на закупівлі БМП-1 у польської компанії Wtorplast.
Вінник зазначив, що, на його думку, саме ця операція не містила корупційної складової.
Він додав, що журналістам НВ слід підготуватися до цього засідання і надати дані, які у них є, оскільки польська компанія обурена звинуваченнями щодо своєї причетності до корупційних схем.
До середи комітет з нацбезпеки спробує розсекретити дані про цю операцію, щоб у суспільства не залишилось питань.
На засідання комітету запрошені директор Національного антикорупційного бюро (НАБУ) Артем Ситник, голова Служби безпеки Василь Грицак, Міністр оборони Степан Полторак і головний редактор журналу НВ Віталій Сич.

Related

Події у світі 7460455073335213512

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item