Науковці показали знахідки ІІ століття

Науковці показали знахідки ІІ століття

В Івано-Франківському краєзнавчому музеї презентували археологічні знахідки пшеворської культури.
У квітні 2016 року група аматорів – пошуківців на східній околиці села Підпечери Тисменицького району Івано-Франкывської області на зораному полі натрапила на рештки давнього поховання. Серед них були залишки розбитої керамічної урни, на дні якої збереглись перепалені кістки, та поржавілі залізні предмети, що виявилися погнутими списом, мечем, острогами та фрагментами умбона, - пише "Бліц-інфо".
На цьому ж полі "чорні археологи" раніше знайшли ще одне подібне поховання зі зброєю. Тому можна припустити, що в цій місцевості існував могильник пшеворської культури. Поховання було у вигляді кремації в урні, на глибині 0,4-0,5 м від сучасної поверхні, пипускають автори знахідки.











На дні розбитої урни збереглась невелика кількість кальцинованих кісток, які попередньо очистили від залишків вогнища. Поверх урни знаходився зігнутий меч. А під урною виявили інші залізні предмети: спис, дві остроги та фрагменти умбона. Всі залізні вироби побували у вогні і були погнуті.
"Знахідки датуються ІІ - ІІІ століття нашої ери.У воїнів був обряді трупоспалення. Після цього рештки кісток поміщали у глиняні глечики. А речі воїнів, мечі - нищились, згинались", - розповідає Завідувач відділу археології Марія Вуянко .
Реставратор Валерій Твердохліб зауважує, що метал речей, які знайшли у селі Підпечари важко піддавався реставрації. Загалом на ці роботи витратили рік.
" Музею також подарували кілька речей знайдених в селі Коростовичі Галицького району. Після опрацювання знахідок з'ясувалось, що вони являють собою супровідний обрядово-поховальний інвентар ранньоримського періоду. Серед них – меч, наконечники дротика, кресало, фібули, шпора, бронзова та керамічні посудини.У поховальному обряді використовувався меч з клеймос C F. Окрім того, на ньому є окремі кріплення жовтого металу. На інших знахідкам, які колись віднаходили в Україні ні клейма, ні кольорового кріплення не було", - каже директор краєзнавчого музею Ярослав Штиркало.
"Ми жили цими пшеворськами, бо ті, з ким ми комунікували казали, що один і другий скарб суттєво змінюють концепцію поширення пшеворської культури у східній Європі", - акцентуваав історик Сергій Адамович.
У с. Русанів Броварського р-ну Київської обл. невідомі розкопали давньоруське городище ХІІ століття.Поселення заснував князь Володимир Святославович. До цього там було фортифікаційне укріплення.

Related

Цікаво 8663775930621830311

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item