Таємничий ідол з Сибіру виявився старшими за єгипетські піраміди

Таємничий ідол з Сибіру виявився старшими за єгипетські піраміди
Дерев'яний Шігірском ідол виявився вдвічі старшими за єгипетські піраміди
Вчені довели, що знаменитий Шігірський ідол, якого знайшли на Уралі в кінці XIX століття був вирізаний з модринової колоди 11,6 тисяч років тому.
Таким чином, ідол був створений, коли мамонти блукали по рівнинах разом з печерними левами, повідомляє IFL Science.
У 1894 році дерев'яний ідол був виявлений на одній з копалень Шігірського торфовища неподалік від нинішнього Єкатеринбурга. Статую витягували з торфу по частинах, тільки в 1914 році вона була остаточно зібрана разом. На думку вчених, ідол був заввишки більше п'яти метрів.
Вчені довго не могли віднести його до певної епохи. Думки були різні: від неоліту (V-VI тисячоліття до нашої ери) до бронзового (II тисячоліття до нашої ери) і навіть раннього залізного віку (I тисячоліття до нашої ери).
Використовуючи сучасні методи, дослідники Інституту археології РАН показали, що ідол був вирізаний з одного шматка деревини модрини близько 11 600 років тому. Їх робота була опублікована в рецензованому журналі Antiquity в квітні 2018 року, через 2 роки після проведення дослідження.
Судячи з датування, ідол був створений мисливцями-збирачами, у що раніше було б просто неможливо повірити. Наприклад, результати попередніх досліджень, що передбачали, що скульптурі порядку 9800 років, критикувалися через просту зневіру, що примітивні люди могли створити щось подібне.
11 600 років - це більш ніж в два рази більше, ніж піраміди в Єгипті, і це -  найстаріший дерев'яний витвір мистецтва. Цікаво те, що стиль і образ Шигірського ідола дуже схожі на інші знамениті статуї Льодовикового періоду з Гебеклі-Тепе в Туреччині. Єдина відмінність - це матеріал, в якому були створені статуї.
Це говорить про те, що культура виробництва цих величезних ритуальних витворів мистецтва виникала в декількох центрах в один і той самий час. Що саме призвело до цього раптового розвитку художньої або релігійної культури, поки не відомо.

Related

Цікаво 113035194812402935

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item