Політолог розповів, чому для Порошенку вигідне засудження Бубенчика


У таких ситуаціях не можна винятково слідувати сухій логіці дотримання закону. Цілком зрозуміло, що суспільство буде обурене такими діями Генпрокуратури і влади.
Каже політолог Михайло Басараб.
"Лояльні до Порошенка експерти почали писати: щоб покарати винних у розстрілах Майдану, треба покарати і тих, хто чинив збройний опір так званим правоохоронцям. Але це хибний підхід. Такими діями українська влада допомагає російській пропаганді, яка використовує підконтрольні українські медіа, експертів, судовий процес над Януковичем, щоб довести свою позицію. Мовляв, у Революції гідності не було умовного добра і зла. Винні всі, стріляли з обох боків. Тому ні беркутівців, ні режим Януковича карати не треба.

Такі ідеї постійно лунають і з вуст експертів кола Віктора Медведчука (лідер проросійського руху "Український вибір", кум президента РФ Володимира Путіна.). В цю легенду вписується також ще одна російська маніпуляція. Якби не було крові під час революції, в якій також винні і майданівці, війна б не почалась. Засудження Бубенчика та інших активістів буде ще одним вагомим аргументом російської пропаганди", - пояснює він.
За словами експерта, Революція гідності застосовувала силу лише як інструмент самозахисту.
"На основі багатьох міжнародних документів, наприклад, Декларації про права людини, вона не була злочином. Її учасники не можуть бути покарані.
Ситуація з Іваном Бубенчиком характеризує нашу владу як абсолютно безпорадну. Реванш, який вчиняють представники режиму Януковича, агентура Путіна, очевидний. Наша влада не може йому протидіяти", - заявляє Михайло Басараб.
Він впевнений, що суспільство буде домагатися звільнення Бубенчика. Влада діє недалекоглядно, коли ухвалює такі рішення:
"Цьому може бути кілька причин. По-перше, це підготовка певного ґрунту для походу Порошенка на наступну президентську каденцію. Він суттєво втратив підтримку в патріотичних колах українського суспільства. І буде намагатися розширити свою електоральну базу за рахунок Півдня і Сходу України. Не виключаю, що деякі геніальні радники могли йому підкинути ідею піти на якісь кроки для хибної легенди "зшивання країни". Типу ми повинні об'єднати державу, всіх помирити, пробачити терористів на Донбасі, Януковичу і його пособникам, беркутівцям. Осуд майданівців — це реалізація цього задуму. Демонстрація, що карати готові всіх. Петро Олексійович буде суддею, який піднявся над Майданом і буде творити справедливість".
Ще однією версією експерт називає те, що засудження майданівця і велика уваги суспільства до цього питання зробить із президента миротворця.
"Ніби він із барського плеча підпише амністію Бубенчику. Але це хибний сценарій, оскільки негативу в цій історії влада отримає значно більше ніж ефект від амністії.
Справа майданівця може призвести до масового протесту. Дві третини патріотично налаштованого населення обурене таким рішенням. А з боку третини умовно проросійського населення буде тільки байдужість. Сукупність цих подій здатна викликати лише нову революцію. Проти Порошенка", - додає Михайло Басараб.
Іван Бубенчик був активістом 9-ї сотні Самооборони Майдану, з якої пізніше вийшов. У фільмі "Злам" — першому з циклу розслідувань "Слідами революції", — він заявив, що 20 лютого 2014 року стріляв у силовиків з консерваторії. У такий спосіб, за його словами, він сподівався змусити підрозділи "Беркуту" та Внутрішніх військ відступити з площі. З перших днів війни Іван Бубенчик вступив як доброволець у батальйон "Дніпро-1", згодом став рядовим Міністерства внутрішніх справ України. В листопаді 2015 року Іван Бубенчик став командиром батальйону "Захід-2". Нагороджений орденом "За мужність" III ступеня, орденом "За оборону країни".
Поліція затримала волонтера та учасника Революції гідності Івана Бубенчика.
Слідчі висунули затриманому підозру у скоєнні двох вбивств та замаху на життя "беркутівців".

Related

Суспільство 6544383708908690064

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item