Польща озвучила умови для відновлення історичної співпраці з Україною

У Польщі розібрали надгробний пам'ятник воїнам УПА

Голова Інституту національної пам’яті Польщі Ярослав Шарек озвучив ключові умови для відновлення співпраці з Українським інститутом нацпам’яті.

Так він відреагував на заяву віце-прем’єр-міністра України Павла Розенка про те, що Київ звернувся до Варшави з пропозицією відновити співпрацю над історичними питаннями, передає Польське радіо.
Серед умов, необхідних для відновлення співпраці з Україною, Шарек назвав надання дозволу польській стороні на проведення пошукових робіт, ексгумацію останків жертв та будівництво місць пам’яті поляків на території України.

Голова ІНП Польщі пояснив, що мова йде про пошуки останків польських солдатів, які загинули на колишніх польських землях у 1939 році, які загинули від рук українських націоналістів під час Другої світової війни, а також про пошуки легіонерів, котрі поховані в районі села Костюхнівка Волинської області.
За словами Шарека, Польща очікує від української сторони конкретних дій у співпраці довкола питань, пов’язаних з подіями 1920 року, тобто підписанням угоди про союз між Юзефом Пілсудським та Симоном Петлюрою.
Ще одною умовою відновлення співпраці, за словами керівника ІНП Польщі, буде також спільна публікація доробку зустрічей Польсько-українського форуму істориків, робота якого наразі призупинена. За його словам, Варшава готова провести наступні зустрічі з українськими ученими, якщо спочатку будуть опубліковані попередні наукові опрацювання.
"Проте ми дотепер не отримали від української сторони текстів українських авторів, хоча ми можемо їх надрукувати", - сказав Шарек.

Нагадаємо, що в 2017 році після руйнування братської могили воїнів УПА в Грушовичах біля польського Перемишля Українській інститут нацпам’яті призупинив співпрацю з ІНП Польщі, проведення пошуків останків поляків та процес легалізації польських меморіальних об'єктівна території України.

Related

Політика 2205156704355058369

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item