Новий конфлікт довкола острова Тузла: всі подробиці

Новий конфлікт довкола острова Тузла: всі подробиці
Сейчас на острове Тузла Россия ведет строительство Керченского моста
Окупаційна влада Криму не має права передавати у власність Росії частину острову Тузла, заявили 19 квітня у Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України.

Що відбувається

Так звана рада міністрів анексованого Криму передала у власність Росії земельну ділянку на острові Тузла, щоб у майбутньому з'єднати Керченський і Таманський півострови транспортним переходом.
Ще до цього, у 2015-му році острів Тузла з’єднали з материковою Росією робочим мостом, що є частиною технологічної конструкції через Керченську протоку.
Згідно з Конституцією України, питання про територіальні зміни вирішуються виключно на всеукраїнському референдумі, заявив у коментарі Радіо НВ Юсуф Куркчі, перший заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб.
Дії Росії українська сторона вважає незаконними, адже вони суперечать Конституції та законам України, а також міжнародному праву.

"Щоб не затверджувала окупаційна влада, хоч би які рішення - чого б це не стосувалося - будь-яке їхнє рішення є незаконним. У тому числі і рішення про передачу частини острова Тузла у федеральну власність Російської Федерації, - підкреслив Куркчі. - І я так думаю, що будь-які рішення чи спроби якимось чином змінювати територію України не будуть мати жодної підтримки у міжнародної спільноти".
Міністерство засудило наміри Російської Федерації та закликало міжнародну спільноту не визнавати факт передачі частини острова Тузла у власність РФ, наголосив Куркчі.
Спір між Україною та Росією щодо острову вже відбувався у 2003 році. Тоді Росія ініціювала територіальну суперечку з Україною, однак конфлікт вдалося зупинити.

Тузла-2003: як Україна відстояла острів

Острів утворився із залишків Тузлинської коси – продовження Таманського півострова, - яку розмило під час шторму в 1925 році. Площа Тузли – 3,5 кв. км.
У вересні 2003 року від берегів російського Таманського півострова у напрямку острова Тузла розпочали будівництво греблі. Будівельники споруджували по 150 м на день. Перемовини між Україною і Росією розпочалися після того, як будівництво досягло українського прикордонного понтону.
У 2003 році Росія почала будувати дамбу на Тузлу, що викликало обурення в українському суспільстві / Фото ЕРА

Позиція України полягала в тому, що Азовське море і Керченська протока повинні бути внутрішніми водами України і РФ, розділеними державним кордоном. За таким принципом розмежування Тузла належить Україні.
Росія ж наполягала на тому, що офіційно чіткі кордони відсутні - як в акваторії Азовського моря, так і в Керченській протоці.
Крім того, Москва відмовлялася визнати Тузлу островом. В РФ наполягали на тому, що це коса. Офіційний Кремль вказував на те, що тільки континентальна частину Криму відійшла Україні у 1954 році.
Росія пропонувала спільне використання Азово-Керченської акваторії і згодилася з установленням кордону тільки по дну, але не по воді. Будівництво дамби зупинили у жовтні 2003 року, приблизно через 2 місяці після початку. Між українськими прикордонниками і російськими будівельниками залишалося близько 100 м.
Про подальше припинення будівництва дамби остаточно домовилися прем’єр-міністри України та Росії у листопаді 2003 року.
У 2005-му МЗС України оголосило, що Росія визнала приналежність острова Тузла і "вод навколо нього" Україні. Це було результатом чергових консультацій між двома країнами. Проте в МЗС Росії у відповідь заявили, що "правовий статус острова Тузла залишається невизначеним".

Що кажуть експерти

Колишній міністр закордонних справ Костянтин Грищенко, який брав участь у перших переговорах, у коментарі Радіо НВ наголосив: острів Тузла - це територія України, як і Крим. І Росія зобов’язана поважати територіальну цілісність держави.
"Тоді ми це відбили, то була ціла низка дипломатичних заходів – це окрема історія. І це було в рамках захисту територіальної цілісності України, - підкреслює Грищенко. - Це питання було знято в силу того, що воно більше не виникало. Після анексії Криму ситуація щодо острова Тузла залишається в принципі такою ж, як і з Кримом – незаконна анексація. Все!"
Грищенко додав: на острів Тузла міжнародне право розповсюджується так само, як і на Крим.
Міжнародна спільнота не визнає зміну адміністративних кордонів Криму, попри те що Україна через незаконну анексію не має багато можливостей протидіяти Росії, переконаний голова фонду Майдан закордонних справ Богдан Яременко.
Питання державного кордону в Керченській протоці Україні та Росії все одно доведеться вирішувати, каже він. Яременко прогнозує, що Росії вдасться добудувати Керченський міст, але на статус острова Тузла це не вплине. А от будівництво Керченського мосту має на меті створити інші перешкоди, вважає Яременко.
"Проблема мосту пов’язана не тільки з проблемою визначення в майбутньому лінії українсько-російського кордону в Керченській протоці, це пов’язано з проблемою Азовського моря, - наголошує Яременко. - Міст встановить технічні регламенти, а технічні обмеження Росія створить для обмеження навігації в Азовському морі".
Таким чином, одним із наслідків спорудження Керченського мосту для України буде можливість суттєвої втрати вантажопотоку на українських портах в Азовському морі, застерігає Яременко.
На думку експерта. спорудження Керченського мосту матиме наслідки перш за все для Маріуполя, адже порт важливий для експорту продукції, а міст створить обмеження для судноплавства. Росія використовуватиме це для тиску на Україну, вважає Яременко.

Related

Події в Україні 7756657524219809808

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item