В Англії знайшли рештки найбільшої рептилії в історії Землі

Так могли виглядати хижі іхтіозаври
На пляжі в графстві Сомерсет була виявлена ​​щелепна кістка довжиною один метр. Кістка, на думку вчених, належить одному з представників гігантських хижих іхтіозаврів.
Такі рептилії, розміром із сучасних синіх китів мешкали біля узбережжя сучасної Англії близько 200 млн років тому, пише BBC.
Кістка була знайдена поблизу села Лілсток археологом Полом де Ла Салем. Спочатку він вирішив, що це не кістка, а скельна порода, але коли він розглянув характерні для кістки жолобки, він зрозумів, що ця знахідка може бути кісткою іхтіозавра. Ця знахідка, як сподіваються вчені, може пролити світло на те, що сталося з рептиліями, які мешкали в океанах 205 млн років тому.
"Це величезна частина нижньої щелепи іхтіозавра. Ми були вражені думкою, що морська істота розміром з синього кита плавала поблизу берегів сучасної Англії близько 200 млн років тому", - говорить палеонтолог з Манчестерського університету Дін Ломакс.
Знахідка також може пролити світло на одну давню загадку. У 1850 році величезна кістка була знайдена в графстві Глостершир біля моста через річку Северн. Тоді вчені не могли точно визначити, чи належить ця кістка динозавру або якомусь загадковому різновиду плазунів. Зараз деякі науковці схильні вважати, що знайдена в Глостерширі кістка, як і та, що була виявлена ​​в графстві Сомерсет, належить гігантському іхтіозавру.
"Кожна така знахідка розповідає цілу історію. Ця знахідка свідчить про те, що тут можна знайти. Сподіваємося, кому-небудь вдасться знайти цілий скелет", - каже Ломакс.
Іхтіозаври були одними з перших древніх тварин, чиї кістки були виявлені в період, коли теорія еволюції і концепція геології тільки зароджувалися. Археолог Мері Аннінг першою виявила цілу кістку іхтіозавра в графстві Дорсет в 1810 році.

Related

Цікаво 5857603526753846305

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item