Кращого за нього просто немає. У Росії всерйоз обговорюють вічне правління Путіна

Результат останніх виборів забезпечив Путіну "мандат на все", констатують російські опозиціонери
Російський президент Володимир Путін може залишитися при владі довічно - така теза стала все частіше звучати у висловлюваннях російських політиків та публічних персон. У свою чергу, російські опозиціонери і західні ЗМІ також вважають вірогідним, що до законодавства РФ можуть внести зміни, які зроблять легітимним беззмінне перебування при владі нинішнього російського президента.
Путін був переобраний на четвертий президентський термін 18 березня. Згідно з підсумками виборів, він набрав 76,69% ​​голосів. Друге місце зайняв кандидат від КПРФ Павло Грудінін, у нього 11,77%, третій результат показав Володимир Жириновський (ЛДПР) - 5,65%.
Зараз російська Конституція забороняє займати пост президента РФ більше двох термінів поспіль.

Хто підтримав "беззмінного" Путіна

Ідею довічного правління Путіна нещодавно підтримав керівник Чечні Рамзан Кадиров. В інтерв'ю агентству Інтерфакс, оприлюдненому 13 квітня, він заявив, що зміна Конституції з такою метою "потрібна в інтересах народу".
"Поки нинішній президент у доброму здоров'ї, ми не повинні думати про іншого голову держави. Є президент Путін і все! Зараз Путіну немає альтернативи! - підкреслив Кадиров. - Звичайно, у нас є гідні люди, але якщо ми хочемо найкращого, то кращого за Путіна зараз просто немає, я такого не бачу! Тому я вважаю, що ми теж можемо прийняти рішення про продовження термінів повноважень голови держави, не обмежуватися двома. Чому Китай може, Німеччина може, а ми ні?!"
За словами Кадрова, при цьому не варто чекати ініціативи від Путіна - російський народ, Рада Федерації РФ, Держдума та інші державні інститути "повинні ініціювати і прийняти таке рішення, зібрати підписи і винести на всенародний референдум".
"Якщо цього вимагає час, якщо це потрібно для інтересів Росії, нашого народу, чому ми повинні обмежувати, озиратися на когось? Закон хто придумує? Конституцію хто приймає? Народ! - переконаний Кадиров. - Якщо ми хочемо зберегти своє "я" як держава, свою культуру, релігію, то ми повинні стіною встати за президента, оскільки альтернативи йому немає!"
Він також висловив упевненість, що росіяни підтримали б таке рішення.
Дивіться також
Крім того, в березні про можливість беззмінного правління Путіна заявив лідер ЛДПР Володимир Жириновський, який посів третє місце за підсумками голосування.
Свою ідею Жириновський озвучив особисто Путіну під час зустрічі російського лідера з іншими кандидатами 18 березня, незабаром після завершення голосування на виборах президента.
Після цієї зустрічі про свою ідею Жириновський розповів журналістам - він пропонує замінити посаду президента РФ на колективний управлінський орган на чолі з одноосібним керівником.
"За ці шість років [поточного терміну Путіна] обов'язково будуть зміни, я так думаю, - заявив Жириновський. - Буде державна рада, осіб 30 - найкращі губернатори, міністри, депутати, сенатори, і її керівник виконуватиме обов'язки президента", - сказав Жириновський.
"Замінити його ми не дамо", - заявила про Путіна головний редактор Russia Today Маргарита Симоньян / Фото EPA

При цьому він підкреслив, що в такому випадку не знадобиться проводити президентські вибори, а більше прав буде у парламенту. Як приклад Жириновський навів систему правління в Китаї, де керівник КНР Сі Цзіньпін нещодавно отримав легітимне право залишатися при владі до кінця життя.
Незабаром після виборів впевненість у тому, що Путін залишиться незмінним керівником Росії на довгі роки, висловила і головний редактор російського пропагандистського телеканалу Russia Today Маргарита Симоньян.
"Раніше він був просто наш президент і його можна було замінити. А тепер він наш вождь. І замінити його ми не дамо", - написала Симоньян в своєму Twitter.

Мандат на все: що кажуть західні ЗМІ та опозиція Росії

Висока ймовірність безстрокового перебування Путіна при владі в Росії отримала широке висвітлення в західних ЗМІ, які написали про це в перші тижні після виборів президента 18 березня.
Переобрання Путіна робить його на крок ближчим до довічного президентства - з таким заголовком вийшов матеріал у впливовій американській газеті The Washington Post.
Як пише видання, деякі з найпомітніших соратників Путіна - включаючи Жириновського і Симоньян - швидко сигналізували про те, що вважають його перемогу на виборах мандатом для чогось більшого, ніж шестирічний термін: положення "лідера російського народу, що піднявся над політикою у той час, коли самому існуванню країни загрожує агресивний Захід".

"Дорога до довічного президентського правління або іншого виду беззмінної посади в якості лідера країни відкрилася", - наводить The Washington Post думку російського політолога Констатина Гаазе, експерта Московського центру Карнегі, який оцінив таким чином перемогу Путіна на виборах.
У свою чергу, швейцарське видання Tages-Anzeiger в статті Довічне [президентство] для Путіна? озвучило найбільш ймовірний сценарій вічного правління Путіна.
"Більшість спостерігачів роблять сьогодні ставку на те, що Путін вибере собі наступника, але одночасно створить для себе нову посаду, на якій він зможе реалізовувати реальну владу", - пише Tages-Anzeiger.
Видання також зазначає, що держсистема в Росії сьогодні грунтується виключно на особистості Путіна, а його роль "рятівника Росії" унеможливлює послідовну передачу влади.
Таку реальність констатує і багато хто з російських опозиціонерів. "Путін отримав карт-бланш на довічне правління - це абсолютно очевидно", - заявив 22 березня в ефірі Радіо Свобода Лев Шлосберг, російський політик, правозахисник, член партії Яблуко.
На його думку, Путін може ініціювати скасування виборів, і велика частина російського суспільства з цим погодиться.
"Може запропонувати будь-які абсолютно божевільні речі, зв'язати це з собою - як із головним охоронцем країни, як командиром гарнізону фортеці в облозі, - і люди, замкнені в цій фортеці в облозі, проголосують за те, що пропонує командир", - вважає Шлосберг.
Путін отримав карт-бланш на довічне правління, вважає російський опозиційний політик Лев Шлосберг / Фото EPA

Більше 70%, які набрав на виборах Путін - це "мандат на все", включаючи найрадикальніші зміни Конституції РФ, вважає російський опозиціонер і громадський діяч Леонід Гозман.
В ефірі телеканалу Настоящее время він озвучив два найбільш вірогідних сценарії продовження влади російського президента: це скасування граничного терміну перебування при владі або створення органу, який очолить Путін і який отримає верховну владу в країні.

Клуб "довічних" президентів

У разі якщо Володимир Путін проведе на своєму посту ще 6 років, сумарний термін його домінування в російській політиці складе 24 роки, у той час як радянський диктатор Йосип Сталін перебував при владі 29 років. Путін вже управляє Росією 18 років, включно з прем'єрським терміном.
У разі, якщо Путін отримає право управляти Росією безстроково, він увійде в нечисленну групу керівників країн, які вже мають таку можливість де-факто або юридично. Серед них, зокрема:
Лідер Азербайджану Ільхам Алієв - 11 квітня 2018 року Алієв був переобраний на новий семирічний президентський термін, четвертий поспіль. 15 років тому він змінив на цій посаді свого батька. Конституція Азербайджану дозволяє Алієву балотуватися без обмежень.
Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв - перший і поки беззмінний лідер Казахстану виграв вже три президентські кампанії, після того як в 1995 році його повноваження були продовжені на референдумі до 2000 року. У нинішньому році в парламенті Казахстану був зареєстрований законопроект про статус Ради безпеки країни, де за першим президентом запропоновано закріпити право бути довічним головою Радбезу. Крім того, цей орган пропонують наділити широкими повноваженнями.
Президент Білорусі Олександр Лукашенко - керує країною з 1994 року. Білоруська Конституція раніше дозволяла займати посаду президента не більше двох п'ятирічних термінів поспіль. Однак у жовтні 2004 року з ініціативи Лукашенка в Білорусі провели референдум про внесення поправок до Основного закону, в тому числі зняли обмеження на кількість президентських термінів.
Лідер Туркменістану Гурбангули Бердимухамедов - управляє державою з 2007 року, останній раз був переобраний на посаду президента в 2017 році. Конституція Туркменістану дозволяє йому балотуватися необмежену кількість разів.
Керівник Таджикистану Емомалі Рахмон - 65-річний політик носить титул "засновника миру і національної єдності - лідера нації". Перебуває при владі в Таджикистані з 1994 року. У 2016 році за підсумками референдуму до Конституції Таджикистану внесли поправки, які зняли обмеження для Рахмона в праві балотуватися на пост президента.
Голова Китайської Народної республіки Сі Цзіньпін - у 2018 році отримав право навічно залишитися керівником Китаю. Правляча компартія КНР прибрала з Конституції країни положення, що обмежує повноваження голови держави двома п'ятирічними термінами. Сі Цзіньпін управляє КНР з 2013 року.


Керівник Північної Кореї Кім Чен Ин - очолює Трудову партію Кореї і є верховним лідером КНДР з 2011 року. Змінив на цій посаді свого померлого батька Кім Чен Іра. Законодавство КНДР не передбачає можливості змінити лідера країни.

Related

Події у світі 6834519889445026739

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item