Прощай iPhone, здрастуй Nokia. Чому в світі падають продажі смартфонів

Значна частина користувачів фічерфонов в Індії не планує переходити на смартфони
Нещодавно з'явилися чутки про те, що Nokia планує реінкарнацію чергового бестселера. Можливо, незабаром на ринок вийде оновлений телефон Nokia 2010 за 4G, WhatsApp і Facebook.
Цю чутку можна було б проігнорувати або супроводити саркастичним коментарем, якби не одне «але». Згідно з даними аналітичних компаній, у 2017 році вперше в історії сучасних смартфонів, продажі останніх впали або залишилися на тому ж рівні (залежить від звіту, але в цілому можна говорити про те, що ринок завмер). А ось «дзвонилок», навпаки, виросли на 5%, йдеться в звіті Counterpoint Research.
Тому є логічне пояснення.

Бідним теж потрібні телефони

Ринок мобільних пристроїв у світі розвивався дуже нерівномірно.
Розвинені країни, де до того ж оператори активно будують сучасні мережі і стимулюють населення купувати пристрої кредитами, розстрочками і спеціальними пропозиціями, швидше прийшли до насичення. Користувачі спочатку швидше обзавелися звичайними телефонами, потім 3G-терміналами та нарешті 4G-смартфонами, які також швидко змінять 5G-термінали (якщо до того моменту смартфони не почне витісняти який-небудь поки невідомий клас пристроїв). Це відбувається, наприклад, в Європі, США, розвинених країнах Азії.
У країнах з меншою купівельною спроможністю і обмеженнями в розвитку сучасних мереж (як Україна, де 3G і 4G з'явилися з великим відставанням) смартфони стали з'являтися пізніше, і ринок ріс переважно за рахунок недорогих пристроїв.
Сьогодні в Україні, наприклад, середня вартість продаваного смартфона, згідно з дослідженням GfK Ukraine і MOYO.ua, становить 5100 грн, це менше 200 доларів. Більше, ніж в Індії, але менше, ніж в Європі.
Ринок тієї ж Східної Європи розвивається відносно динамічно, в тому числі за рахунок нашої країни і Росії, де в 2017 році дещо стабілізувалася економічна ситуація. Мешканці цього регіону вже можуть собі дозволити смартфони і в принципі їх активно і купують. Зростає середня вартість продаваного пристрою, користувачі міняють старі бюджетні моделі на більш просунуті, але, по суті, це лише врівноважує продажі. Тут вони ростуть, в той час як на розвинених ринках падають.
У той же час в світі залишається велика кількість країн, де проникнення мобільного зв'язку значно менше від 100%. Це, зокрема, країни деякі країни Азії та Африки, і вони продовжують найбільш бурхливе зростання, але тут покупцям не принципово вибирати смартфон, вони ще більш чутливі до ціни і шукають задоволення базових потреб у зв'язку. Вибираючи мобільний пристрій, жителі цих країн найчастіше можуть навіть не мати попереднього досвіду і не розуміти, навіщо потрібен кращий екран, камера і «залізо». Не тільки не знають, а й не мають коштів на просунуті альтернативи.
Для покупців у таких країнах телефон потрібен не стільки для того, щоб зручніше прокладати маршрути по місту або постити розумне, добре, вічне в Facebook, Twitter і Instagram. Це предмет життєвої необхідності, адже він може замінити не тільки засіб зв'язку, а й гаманець, паспорт, підручники, банки і багато інших речей. Сьогодні все це вміють і фічерфони, які наразі отримують підтримку 4G.
Мобільні гаманці стають першим сервісом, який використовують нові користувачі, адже банківська інфраструктура в подібних регіонах не розвинена, є проблеми з особистими документами, як наслідок - у людей просто немає іншого доступу до фінансів. Саме так - в бідних регіонах світу драйвером для мобільного зв'язку став Фінтех і нове покоління зв'язку.
Також у ряді таких країн Facebook надає безкоштовний доступ (без плати за трафік мається на увазі) до власних сервісів, а це - можливість спілкуватися безкоштовно. І для цього також не потрібен смартфон, Facebook готовий працювати в телефоні.

Боротьба за індійський ринок

Після того, як китайський ринок смартфонів досяг насичення і вперше в історії показав зниження продажів, славним ринком для виробників стала Індія. І найкраще там зараз себе почувають всі ті ж китайські компанії, яким стало тісно на батьківщині.
Індія - це країна з мільярдом населення, серед яких тільки у 24% є мобільний телефон, за даними Statista. Цей ринок настільки великий, що зниження продажів смартфонів тільки в цій країні призвело до негативних результатів в панелі Gfk у всьому багатонаселеному регіоні.
За чутками, спеціально для Індії Apple представить в цьому році iPhone SE 2. Раніше через зростання митних пошлін на імпорт компонентів і пристроїв купертіновци перенесли до Індії виробництво iPhone SE, який був страшно популярний в цій країні.
У цьому році для внутрішнього ринку можуть організувати виробництво iPhone 6S Plus на території країни.
The Verge пише про те, що Google, ймовірно, розробляє недорогий Pixel спеціально для Індії.
Samsung, як передає AndroidHeadlines, також запланував пристрої спеціально для цього ринку на 2018 рік. Подробиць про них поки немає. Але причина для занепокоєння очевидна - компанія довгі роки лідирувала на цьому ринку, а зараз її позиції похитнулися під натиском бюджетників Xiaomi.
Зверху індійський ринок захоплює OnePlus. У компанії хоч і немає власного виробництва на території країни, але в четвертому кварталі минулого року їй вдалося зайняти 50% топового сегмента з пристроями, які помітно дешевше флагманів Samsung і Apple.
Тобто всі найбільші виробники смартфонів розгорнули серйозну боротьбу за величезний індійський ринок. Тільки переможцем на ньому можуть виявитися зовсім не вони, а ті, хто запропонує найдешевші фічерфони з підтримкою соціальних сервісів і 4G.

Другий шанс для аутсайдерів

У минулому році компанія HMD Global реалізувала 70 млн пристроїв під брендом Nokia, більшість з яких - «дзвонилки». Багато хто працює на KaiOS.
На тій же ОС випускає пристрої індійський мобільний оператор Jio. Саме його пропозицію стало бестселером, який потіснив смартфони в Індії. Пристрої на цій ОС поширюються і в Африці та інших бідних регіонах.
Останні кілька років гегемонія Android і iOS на ринку мобільних пристроїв здавалася непохитною.
З пафосом була похована мобільна ОС від Microsoft (ми розповідали окремо про те, чому у Microsoft поки нічого не вийшло), забулися спроби завоювати ринок Firefox OS, вщухли амбіції Alcatel по завоюванню ринків, що розвиваються, смартфонами на Sailfish OS. Однак, подібно назгулами, примари цих операційних систем останнім часом повстають з небуття.
KaiOS - це мобільна операційна система, створена на уламках Firefox OS. Її розвитком займається спільнота, а в якості партнерів проекту вже засвітилися Facebook, Google, Twitter, NXP, Spreadtrum, Qualcomm, Sprint, AT&T, T-Mobile і інші.
Телефони на KaiOS, крім Nokia і Jio, випускають Alcatel, iTel, Tecno, Infinix. ОС призначена для нізкопроїзводітельних кнопкових пристроїв, вона швидше, «легше» і енергоефективніше того ж Android. Підтримує 4G LTE, GPS і Wi-Fi, додатки під неї написані на HTML5. Серед них є і Facebook, і сервіси Google, і багато іншого.
В рамках MWC 2018 розробники представили нову версію цієї операційної системи, а підхопили її вендори і оператори, які прагнуть завоювати частку в країнах, що розвиваються.
На тому ж заході нагадали про себе і розробники Sailfish OS, випустивши третю версію системи. Вона як і раніше мало поширена і перспективи туманні, але варто сказати, що на цей раз розробники вибрали гарний час.
Нарешті, Google також не стоїть осторонь від того, що відбувається. У компанії були проблеми зі сприйняттям її ОС на дешевих пристроях з бюджетним залізом. Щоб впоратися з цим, Google представила Android Oreo Go Edition - систему, яка призначена для смартфонів з 1 ГБ оперативної пам'яті і менше. Вона займає менше місця, а спеціальні полегшені програми працюють на ній швидше (можливості, на тлі звичайного Android урізані, але у дзвонилок вони теж невеликі).
Ставши комфортними для роботи, такі ультрабюджетні смартфони допомогли б компанії привернути увагу аудиторії в бідних країнах. Тим більше що сторонніх додатків у полегшеній версії Android більше, ніж у KaiOS, та й ресурси Google дозволяють залучити більше партнерів.
Цього року з'явилися пристрої на Android Go від Alcatel, Nokia, Lava та інших. Google абсолютно точно має намір боротися за ринки, що розвиваються. Ось тільки питання в тому, що віддадуть перевагу користувачі. Всі пропозиції - і на Android Go, і на KaiOS - знаходяться в ціновій категорії до 100 доларів.
На думку аналітика Counterpoint Нейла Шаха, значна частина користувачів фічерфонов в Індії не планує переходити на смартфони, їм цілком достатньо поточних можливостей «дзвонилок» з підтримкою 4G.
Аналогічні результати показує дослідження Mobile Marketing Association і Kantar IMRB. І якщо місцеві оператори підтримуватимуть продажу таких пристроїв, американської компанії буде складніше прорватися на цей привабливий ринок.

Однак в IDC вважають, що провал смартфонів був тимчасовий - в 2018 році все повернеться на круги своя за рахунок топових пристроїв, розвитку розумних асистентів і зростання китайських брендів. Але це означає, що і на бідних ринках продажі смартфонів повинні будуть вирости.

Related

Технології 336766673713600184

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item