Рецепт вічної молодості. Чому наші внуки житимуть 1000 років?

Рецепт вічної молодості. Чому наші внуки житимуть 1000 років?
Людина з біонічними протезами рук
НВ представляє п'ять найцікавіших технологій, які здатні продовжити наше життя.
Поки світ захоплювався космічними кораблями і комп'ютерними технологіями, тривалість життя людини збільшилася майже в два рази. Екологи кажуть про ослаблення людського організму, але сучасна медицина робить нас все більш стійкими до природного відбору.
За останні сто років, за даними worldometers, загальне світове населення збільшилося більш ніж в чотири рази і зараз сягає майже восьми мільярдів.
Природно, одні з головних причин таких масштабних змін - скорочення смертності та збільшення тривалості життя людини, адже сьогодні кількість новонароджених більше ніж в два рази перевищує кількість померлих.
Окрім цього, у відносно недавньому минулому смерть у ранньому віці була дуже поширеною. Туберкульоз, скарлатина, віспа, грип, черевний тиф, холера та інші інфекційні захворювання масово забирали життя людей, і природний приріст населення був мізерно малим.
Тільки уявіть, за інформацією ourworldindata, середній вік життя людини в Україні в 1900 році становив 36 років. У 2015-му ця цифра збільшилася майже до 72 років.
А в розвинених європейських країнах, Скандинавії, Канаді, Японії та Австралії нормою є показники тривалості життя не менше 80 років.
Статистично, якщо таке зростання продовжиться і в майбутньому, можна говорити про те, що наші найближчі нащадки зможуть прожити до 150, 200 або навіть 1000 років.
Середня тривалість життя в кінці 19 століття, фото: ourworldindata.org
Середня тривалість життя в 2015-му, фото: ourworldindata.org
Для багатьох з нас давно стали нормою різні стимулятори, калорійні терапії, вживання таблеток і ліків, які значно гальмують процеси старіння.
Але це лише мізерна частина того, що може сучасна наука. Подібно дослідженню пеніциліну сером Флемінгом у 1930-х, сьогодні вчені вже працюють над технологіями заміни та поліпшення функцій життєдіяльності людини, регенерації та терапії стовбуровими клітинами, а також різними генетичними маніпуляціями.
З огляду на це, НВ представляє п'ять найцікавіших технологій, які здатні продовжити наше життя.
CRISPR Cas9
фото: ria.ru
Сучасна медицина відносно давно навчилася читати склад людського ДНК, а зараз впритул наближається до того, щоб його редагувати.
З 2012 року вчені з Каліфорнійського університету у Берклі, Массачусетського Технологічного Інституту та Гарварда ведуть патентну боротьбу за застосування технології CRISPR Cas9.
У двох словах, це відкриття в перспективі може дозволити змінювати структуру ДНК таким чином, щоб уникати в розвитку організму спадкових захворювань, онкології, ВІЛ, діабету, шизофренії або навіть редагувати зовнішність дітей.
Ця технологія викликала масу дискусій на етичному підґрунті, адже є безпосереднім втручанням у розвиток ембріону.
Попри це, компанії, які розвивають таку технологію, вже досягли капіталізації в сотні мільйонів доларів.
Одну з таких, Editas Medicine, фінансує сам Білл Гейтс. Можливо, власник Microsoft відчуває, що незабаром такий бізнес принесе непогані доходи.
Unity Biotechnology
Стартап, який пропонує уповільнити процеси старіння.
Клітини людського організму постійно дублюються. Щоб уникнути мутацій або розвитку захворювань, пошкоджені клітини перестають множитися і їх називають старіючими.
Ця складна система захищає людину від розвитку злоякісних пухлин та інших важких захворювань, але, в свою чергу, пошкоджені клітини викликають процеси старіння організму.
Компанія Unity Biotechnology займається розробкою таблеток, які здатні рятувати організм від старіючих клітин, і підтримувати клітинну систему на рівні дитячої.
Звичайно, в перспективі, такі ліки не зроблять вас безсмертним, але здатні значно віддалити старість.
Стартап вже зібрав $85 млн. Для проведення перших тестів.
Парабіоз
Фото: EPA
Ще більш проста техніка омолодження - переливання крові молодого організму в старіючий.
Ідеєю парабіозу зацікавився один із засновників PayPal Пітер Тіль. Бізнесмен проінвестував каліфорнійську компанію Ambrosia, яка займається переливанням крові.
Пацієнти у віці від 35 років отримували плазму крові донорів до 25 років. Як заявляє засновник компанії Джес Кармазін, така процедура дійсно має позитивний ефект.
Кров молодих організмів містить всі види білків, які покращують функцію клітин, та, окрім цього, збуджує старіючий організм збільшувати виробництво цих білків, створюючи, таким чином, омолоджуючий ефект.
Але, головна проблема - ціна такої процедури. Пацієнти, які бажають отримати свіжу кров, повинні заплатити $8000 і постійно відвідувати клініку в Каліфорнії для лікування і наступних тестів.
Так що поки техніка не буде вдосконалена і доступна масам, - скоріше це прерогатива багатих бізнесменів, охочих продовжити своє життя на два-три роки.
Повна емуляція мозку
Більш футуристичний спосіб реплікації людини придумали вчені з Оксфорда.
Медики-програмісти пропонують розділити мозок людини на маленькі частини і відсканувати їх у комп'ютер, створюючи з часом обчислювальний субстрат або цифровий мозок.
Такий мозок може працювати в рази швидше, ніж біологічний, реплікувати себе та використовувати резервні копії при експериментуванні з самомодіфікацією.
Але такі технології, знову ж таки, викликають ряд етичних питань. Яку свідомість матимуть цифрові мізки? Наскільки правильним і доречним буде копіювання таких організмів? Та й що робити з людською культурою, якщо найголовнішу частину особистості перетворять на комп'ютерний інструмент?
В роботі вчених зазначено, що реальні експерименти можна буде проводити вже до середини 21 століття, коли технології дозволять створити відповідні обсяги цифрової пам'яті, і інвестиції сягнуть потрібного рівня.
Цифрове безсмертя 2045
Фото: 2045.com
Ну і зовсім фантастична ідея російського медіамагната Дмитра Іцкова.
На відміну від створення цифрової версії мозку, «Ініціатива 2045» планує повністю перенести особистість людини в роботизований комп'ютер.
Проект розбитий на чотири етапи: до 2020 року компанія планує створити антропоморфного робота, який буде повністю контролюватися людським мозком, що дозволить продублювати роботу людини в небезпечних і екстремальних умовах; до 2025-го в цього робота планують перенести мозок людини, що теоретично повинно продовжити життя після смерті первинного тіла; до 2035-го російський мільйонер має зробити копію такого робота з людським мозком, яка зможе існувати необмежена кількість часу; і вже 2045-го планується перехід від тіла-робота з людським мозком до тіла-голограми, яка стає абсолютно невразливою.
Амбіції 37-річного економіста з Брянська дійсно вражають, але поки все це виглядає дещо абсурдно. Сам же Дмитро Іцков називає себе «скромним продюсером безсмертя», а в інтерв'ю BBC два роки тому він взагалі пообіцяв подарувати людям безсмертя вже в наступні 30 років.

Related

Технології 4290305511166245639

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item