Знайшли звернення націоналістів 1937 року до сучасних українців


У селі Олесине Козівського району Тернопільської обл. під куполом храму знайшли лист з 1937 року.
Його виявили, коли віряни вирішили перекрити сільську церкву Зіслання Святого Духа, освячену 1938 року, пише Ukrainian People.
Скляну посудину з паперами виявили у сховку. Усього було три аркуші паперу і дві фотографії. Усе було загорнуте в українську газету.
На одному аркуші член церковного комітету Василь Горохівський коротко описав історію Олесина різних періодів та будівництво церкви. Її звели у 1937 році на кошти сільської громади.
На двох інших аркушах член місцевої ОУН Григорій Смачило написав патріотичне звернення до майбутнього покоління олесинців.
"Помстіться, наші наслідники, за кривди і знущання над нашим народом. Не дайте ніколи ворогам глумитися на нашій землі і на могилах наших героїв. Слава українській нації і героям!" - написав він. Текст датований 17 вереснем 1937 року.
На фото зображена молодь Олесина 1930-их років та сільська футбольна команда.
Криївку підпільників ОУН знайшли краєзнавці у селі Підгірне Старокостянтинівського району на Хмельниччині. Її облаштували троє вояків крайового проводу ОУН "Поділля". У схроні виявили замінований бідон із документами та особистими речами підпільників. Біля нього лежало близько 10 мін та гранат, які знешкодили піротехніки.

Related

Суспільство 7113466458822671285

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item