Сільська ферма експортує до Європи 25 тонн равликів

Сільська ферма експортує до Європи 25 тонн равликів

У селі Солонка біля Львова розташована ферма, яка експортує до ЄС 25 тонн равликів.
Це стало доступним у Європі через заборону збирати там природного равлика, - про це пише agronews.
Подружжя Юськевичів чотири роки вивчає як вирощувати равликів. З 2017-го зареєстрували сімейне фермерське господарство. Вирощують слимаків максима та мюллер, яких полюбляють європейці. Восени будуть готові експортувати у ЄС до 25 тонн делікатесу. Зараз займаються їхньою репродукцією. Фермерський слимак стає дорослим за дев'ять місяців, тоді як природному потрібно три роки.
Зараз подружжя експериментує на гектарі поля. Окрім цеху для репродукції, створили спеціальну теплицю, в якій підростають малюки. Тут їх годують спеціальним ріпаком та комбікормом. Саме такий равлик є конкурентоспроможним на ринку ЄС. Його вартість за кілограм ‒ від 6 до 16 євро, тоді як зібраний у дикій природі коштує близько долара за кілограм.
"Європі взагалі цікаво український продукт равлик, вирощений в наших кліматичних умовах, але українцю цікавіше відправити європейцю чим більшу партію, оскільки за сто тонн вони заплатять значно більше, ніж за 25, за 200 заплатять більше ніж за 100", – пояснила власниця сімейного фермерського господарства "Західний равлик" Ірина Юськевич.
Фермери закликають своїх колег до кооперації, аби оминати посередників із Литви та Польщі. Там наші равлики проходять доробку та продаються до Іспанії, Італії та Франції.
"Ці ринки, що розвиваються, легше зайняти через те, що сам попит зростає зокрема, ми говоримо про равлики. Це те, яке в Україні можна виробити відповідної якості", – прокоментував начальник управління департаменту агропромислового розвитку Ігор Вус.
В Україні існує десять великих компаній і кілька десятків дрібних фермерів, які займаються равликами. Виробники експортують в Європу до 90% своєї продукції.
Науковці пересадили пам'ять від одного равлика до іншого. Операцію вдалося зробити американським науковцям з університету Лос-Анджелеса.

Related

Економіка 2426705770157554215

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item