"Загиблих було стільки, що поранених уже ніхто не рахував"- 4 роки тому почалася оборона ДАПу

"Загиблих було стільки, що поранених уже ніхто не рахував"- 4 роки тому почалася оборона ДАПу

26 травня 2014 року озброєні місцеві бойовики ДНР та російські найманці увійшли на територію Міжнародного аеропорту в Донецьку. Розпочалися бої за ДАП, українські військовики тримали оборону 242 дні.
ПОЧАТОК БОЇВ
У ніч проти 26 травня 2014 року група проросійських сепаратистів з другої спроби зайняла частину будівель аеропорту, який призупинив авіасполучення ще 6 травня. Бойовики вимагали від українських військових у старому терміналі скласти зброю та здатися. Розпочався бій.
26 травня підрозділи армійського спецназу за підтримки бойової авіації завдали удару по терористах, які намагалися взяти під контроль міжнародний аеропорт Донецька. В термінали висидався десант спецпризначенців. Третина батальйону "Восток" була знищена силами АТО – це понад 100 терористів. Ще частину розстріляли самі бойовики — сплутали їх з українцями.












ХТО ОБОРОНЯВ
Донецьке летовище 242 дні утримували 831-ша бригада тактичної авіації, 95-та десантно-штурмова бригада, 81-ша окрема аеромобільна бригада, 80-та окрема десантно-штурмова бригада, 79-та окрема десантно-штурмова бригада, 703-й окремий Вінницький полк оперативного забезпечення, 93-тя окрема механізована бригада "Холодний Яр", 91-й окремий полк оперативного забезпечення ЗСУ, 74-й окремий розвідувальний батальйон, 8-й та 1-й окремі полки спеціального призначення та 1-ша окрема танкова Сіверська бригада. Важливу роль в обороні зіграли добровольці х Добровольчий український корпус "Правий сектор" та батальйон "ОУН",
Командували обороною в різний час полковник Ігор Гордіійчук, полковник Олег Мікац та старший лейтенант Іван Зубков. Пізніше українських військовиків, які тримають оборону, бойовики самі назвуть "кіборгами". Так намагалися пояснити причину того, що не можуть зломити запеклий опір оборонців аеропорту.
Українським військовикам протистояли збройні сили РФ, російські найманці-"кадирівці". Також незаконні збройні формування місцевих терористів - "Восток", "Кальміус", "Оплот", "Спарта", "Сомалі" під командуванням бойовиків Олександра Ходаковського, Арсена Павлова та Михайла Толстих.
ШТУРМ ДАП
Після першого великого бою в травні, активні бої розпочалися після укладення Мінських угод у вересні 2014 року.
Великий штурм російські найманців лаштували 1 жовтня 2014 року. Українські десантники відбили напад терористів, убили 7 з них, близько 10 отримали поранення. 2 листопада військові повністю зачистили одне з приміщень нового терміналу — на другому поверсі раніше були бойовики. Після цього зведені підрозділи десантників і розвідників, підняли над аеропортом 3 українських прапори, це вони здійснили під постійним обстрілом з важкої артилерії і "Градів".
1 січня бойовики зі штурмом намагалися прорватися в новий термінал, але після запеклого кількагодинного бою з втратами були відкинуті назад. 13 січня, після кількох місяців обстрілів, була зруйнована диспетчерська вежа, над якою солдати підняли український прапор.
"Найважче було дивитися, як гинуть хлопці. На моєму посту було двоє "двохсотих" (убитих). "Трьохсотих" (поранених) ніхто вже не рахував, - згадує 40-річний Євген Терещенко, оборонець ДАП, боєць 90-го окремого аеромобільного батальйону, - ДАП відстоювали, як і будь-який інший об'єкт на нашій території. Якби терористи захопили аеропорт в Києві, то навряд чи хтось запропонував залишити їх у спокої. Мовляв, нехай собі там живуть, а ми навколо будемо своїм життям жити. Не хочу обговорювати рішення будь-кого з оборони аеропорту".
"Зараз знаходимося в стані інформаційної війни й зайве слово може бути на шкоду. Говорити про це можу тільки в закритому колі людей, які самі пройшли все це, а не бачили війну по телевізору. Зараз можемо повернути Донбас територіально, але морально ці території будуть для нас втрачені на найближчий десяток років. Велика частина тих, хто живе на Донбасі, частково стала для нас ворогами".
20 і 21 січня почали з'являтися повідомлення про вбитих та полонених "кіборгів". У російських ЗМІ з'явились сюжети про захоплених українських бійців. 22 січня 20 бійців вийшли з боями з території терміналів, оскільки їх позиції були зруйновані та прострілювалися прямим наведенням. 16 солдат в ході бою отримали поранення та потрапили у полон терористів.
ВТРАТИ
За підрахунками військового експерта Олександра Кривоносова за весь період перебування українських військових в донецькому аеропорту загинуло 100 осіб, а поранено — близько 440. Терористи втратили 800 чоловік загиблими та близько 2-х тисяч пораненими.
НАСЛІДКИ
Після зруйнування старого і нового терміналів аеропорту (оборона яких тривала 242 дні) українська армія та добровольці утримують оборону інших будівель летовища, а також контролюють навколишні села.
ВШАНУВАННЯ ПАМ'ЯТІ
Про бої в Донецькому аеропорту та про його захисників Леонід Кантер та Іван Ясній створили повнометражний документальний фільм "Добровольці Божої Чоти". 2017 року у прокат вийшов повнометражний фільм "Кіборги" режисера Ахтема Сеїтаблаєва.

Related

Події в Україні 3729071118682118479

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item