Росія просить у Львова останки спецагента НКВС Кузнецова

Росія просить у Львова останки спецагента НКВС Кузнецова

Агент НКВС Микола Кузнецов виконував терористичні та провокаційні завдання, які мали викликати терор у відповідь з боку німецької окупаційної влади проти українців
До Львівської міськради надійшло звернення від губернатора Свердловської області Росії з проханням передати на перепоховання останки спецагента НКВС Миколи Кузнецова.
Його мають намір перепоховати у Єкатеринбурзі на Широкоречинському кладовищі, оскільки Микола Кузнецов родом зі Свердловської області, передає "Радіо Свобода".
"Окрім звернення від російського губернатора, є й прохання від племінниці Кузнецова зі всіма підтверджувальними документами про їхній родинний зв'язок. Ми вже маємо рішення Міжвідомчої державної комісії у справах увічнення пам'яті жертв війни, яке підписане віце-прем'єром Розенком, що цей державний орган не заперечує проти перепоховання Кузнецова в Росії. Також лист губернатора був скерований в СБУ, і там теж немає заперечень чи зауважень. Всі копії звернень із різними довідками – і проект рішення виконкому готовий. Тепер лише справа за виконкомом Львівської міськради", – каже директор музею-заповідника "Личаківський цвинтар" Михайло Нагай.
Дозвіл про передачу тіла надаватиме виконком міськради. Фахівці кажуть, львів'яни можуть попросити взамін від Росії надати останки когось із відомих українців, які були репресовані і поховані на чужині. Як, зокрема, блаженний УГКЦ Климентій Шептицький.

Могила Миколи Кузнецова на Пагорбі Слави у Львові
Могила Миколи Кузнецова на Пагорбі Слави у Львові
Однак є сумніви, чи останки, поховані на Пагорбі Слави у Львові, належать саме герою СРСР Кузнецову.
"Для України – це ніякий не герой, це був штатний чекіст. Про те, що це розвідник – це радянський міф, який Росія далі плекає. Він займався диверсіями і провокаціями", – каже історик, директор музею "Тюрма на Лонцького" Руслан Забілий.
За його словами, агент організовував провокації, зіштовхуючи німецьких окупантів із українськими націоналістами. Кузнецов також підкидав документи оунівців біля убитих тіл німецьких офіцерів, вказуючи, що теракт нібито вчинили українські бійці. Микола Кузнецов був у "чорному списку" українського підпілля.
"Кузнецов був великим провокатором і вбивцею. Через нищення ним окремих німецьких посадовців страждали невинні цивільні люди. Нацисти за одного вбитого посадовця "Райхскомісаріату Україна" вбивали десятки людей, зокрема і в Рівному. Це були великі жертви. Знову ж таки, партизанський загін Медведєва був сформований чекістами і не підпорядковувався українському партизанському штабу, а безпосередньо був під структурою НКВС. Їхнє завдання було влаштовувати диверсії і провокації. Я впевнений, що до всіх проблем і питань, які виникали на Волині щодо міжнаціонального конфлікту, були причетні чекісти загону Медведєва", – наголосив Руслан Забілий.

Автор: radiosvoboda.org
Похорон Миколи Кузнецова у Львові. 27 липня 1960 року
Похорон Миколи Кузнецова у Львові. 27 липня 1960 року
Прохання Росії передати тіло, може бути пов'язане з тим, щоб продовжити легенду про радянського спецагента НКВС, щоб ніхто так і не дізнався правду, чи загинув Микола Кузнецов у 1944 році, чи залишився живий.
Агент НКВС Микола Кузнецов був у партизанському загоні полковника держбезпеки Дмитра Медведєва. Діяв під псевдонімами Пауль Зіберт, Рудольф Шмідт, Микола Грачов. Виконував терористичні та провокаційні завдання радянського командування, які мали викликати терор у відповідь з боку німецької окупаційної влади проти українського населення — вбивав керівників німецької адміністрації в Рівному та Львові.
Загинув 8 березня 1944 року в селі Боратин Львівської області, коли його знайшли вояки УПА. Похорон останків радянського спецагента відбувся 27 липня 1960 року у Львові на Пагорбі Слави.

Related

Політика 555541916796305793

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item