Тегеран висунув Європі вимоги для збереження ядерної угоди

Тегеран висунув Європі вимоги для збереження ядерної угоди
Якщо Європа не погодиться на висунуті Іраном умови, Тегеран відновить діяльність в сфері ядерних розробок
У середу, 23 травня, верховний лідер Ірану аятолла Алі Хаменеї висунув ряд вимог для того, щоб Тегеран продовжував дотримуватися ядерної угоди після виходу з неї Сполучених Штатів Америки.
Тегеран наполягає, щоб європейські країни випустили резолюцію із засудженням політики США.
Також вони повинні гарантувати, що не підніматимуть питання про ракетну програму Ірану і втручатися у внутрішню політику республіки.
"Європа повинна гарантувати повний продаж іранської нафти. Якщо США вдасться перешкодити продажу нашої нафти, ми повинні мати можливість продати бажану кількість масла. Європейці повинні - гарантованим чином - компенсувати це і купувати іранську нафту", - заявив верховний лідер Ірану.
Крім того, європейські банки "повинні гарантувати проведення бізнес-транзакцій" з Іраном.
"У нас немає конфліктів щодо цих трьох країн (Великобританії, Франції, Німеччини), але ми не довіряємо їм, виходячи з попереднього досвіду", - написав аятолла.
Тегеран також вимагає, щоб Європа протистояла "будь-яким санкціям щодо Ісламської Республіки і твердо протистояла санкціям США щодо Ірану ".
Хаменеї зазначив, якщо Європа не погодиться на висунуті Іраном умови, Тегеран відновить діяльність у сфері ядерних розробок.
"Протягом двох років США кілька разів порушували Спільний всеосяжний план дій, поки європейці зберігали мовчання. Ці три європейські країни (Великобританія, Франція, Німеччина) повинні довести, що вони не будуть вести себе нечесно і неблагонадійно, як вони вели себе в ході переговорів щодо ядерної угоди в 2004-2005 роках", - написав верховний лідер Ірану в Twitter.
Раніше повідомлялося, що мінфін США розширив санкції проти Ірану.
Нагадаємо, що 8 травня президент США Дональд Трамп заявив про вихід з угоди щодо ядерної програми Ірану і анонсував нові санкції проти іранського режиму.

Історична угода щодо іранської ядерної програми від 2015 року передбачає зняття частини санкцій з Ірану в обмін на обмеження його можливостей по збагаченню та зберіганню ядерних матеріалів. Трамп називав угоду несправедливою і сумнівався в тому, що вона обмежить ядерні амбіції Тегерана.
Проти виходу з угоди виступили провідні країни ЄС і Росія.

Related

Події у світі 5821291450043886036

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item