Росія втручалася у вибори і референдуми в п'яти країнах-членах НАТО - доповідь

Росія втручалася у вибори і референдуми в п'яти країнах-членах НАТО - доповідь
РФ втручалася у вибори і референдуми в 5 країнах-членах НАТО, використовуючи одну типову схему
Протягом 2016-2017 років Росія втручалася у вибори і референдуми в п'яти країнах-членах НАТО, використовуючи одну типову схему.
Про це йдеться в генеральній доповіді Комітету з питань науки і технологій Втручання Росії в процеси виборів і референдумів в державах-членах НАТО, анотацію якої приводить голова парламентської делегації України в Парламентській асамблеї НАТО, народний депутат від БПП Ірина Фриз на своїй сторінці в Facebook.
Так, автор документа Сьюзан Девіс (США) відзначає, що втручання аналізується на конкретних випадках у державах-членах НАТО: США (президентські вибори 2016 р), Сполученому Королівстві (референдум про Brexit 2016 р і загальні вибори 2017 р), Франції (президентські вибори 2017 р), Німеччини (парламентські вибори 2017 р), Іспанії (конституційна криза, спричинена сецесійними процесами в Каталонії в 2017 р).
При цьому, як зазначає автор, використовується одна типова схема - несанкціоноване втручання в мережі політичних партій та урядових структур, злам особистої і професійної пошти, викрадення персональних даних, системні викиди викраденої інформації з подальшим масовим поширенням у соціальних медіа, тиражування "ботами", "тролями" і іншими засобами.
Також практикується передача інформації у публічний простір пресою, яка перебуває під традиційним впливом; формування неправдивої і брехливої інформації органами, які контролюються російським урядом.
"Як результат - створення атмосфери непевності, хаосу і скандалів в суспільствах, які були мішенню таких дій", - йдеться у доповіді. 
Автор пропонує реагувати на подібні дії у галузі виборчої інфраструктури, інформаційних систем та у галузі ЗМІ.
Зокрема, пропонується запроваджувати передвиборні тестування, сертифікацію систем для голосування та відмовитися від машин електронного голосування. Також пропонується виробити чіткі процедури оперативного реагування на випадки втручання та посилити відповідальність ЗМі і технологій, запроваджуючи додаткові заходи, щоб протидіяти зловмисникам зловживати їхніми сайтами. 
На органи влади пропонується покласти обов’язок інформувати громадськість про ризики втручання та усунення передумов для зовнішньої підривної діяльності.
Раніше повідомлялося, що Україна передала НАТО доповідь про розробку РФ біологічної та хімічної зброї.

Related

Події у світі 5405563624216313196

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item