Гонка наддержав. Навіщо США відродили Другий флот

Gerald R. Ford - найдорожчий авіаносець в історії

ВМС США повертають Другий флот, що існував з 1950 року і діяв у Західній Атлантиці. У Пентагоні заявили про "змагання наддержав".


ВМС США відродять Другий флот, що діяв у Західній Атлантиці. У Пентагоні зазначили, що відродження флоту відбувається в умовах "змагання наддержав".

Reuters стверджує, що причиною цього стало військове протистояння з Росією. ЗМІ вирішили розібратися, яким наддержавам протистоятимуть США.

Америка, найбільша морська держава
ВМС США відродять Другий флот, що існував з 1950 року та діяв у Західній Атлантиці, повідомив головком американського флоту адмірал Джон Річардсон 5 травня.
У своїй заяві Річардсон говорить, що відродження Другого флоту відбувається в умовах "змагання наддержав". Reuters і телеканал CNN пишуть, що причиною цього стало військове протистояння з Росією.

"Наша стратегія національної оборони дає зрозуміти, що ми повернулися в епоху змагання наддержав, оскільки сфера безпеки продовжує ставати все більш складною, ставить перед нами все більше викликів", - заявив адмірал.

Річардсон підтвердив, що відроджений Другий флот візьме на себе колишній регіон відповідальності - північну Атлантику і східне узбережжя США. Структуру і склад корабельного угруповання флоту адмірал не уточнив.

ВМС США складаються з оперативних флотів, кожен з яких має свою зону відповідальності. Максимальної кількості флотів, якими оперував Пентагон, було досягнуто після закінчення Другої світової війни, в 1946 році, - тоді в структурі ВМС США діяли 12 флотів.

До початку 21 століття збереглося шість флотів, з Другого по Сьомий (Перший флот був розформований у 1973 році). У січні 2011 року Пентагон ухвалив рішення скоротити Другий флот заради перерозподілу ресурсів в інтересах інших оперативних з'єднань. На момент розформування в складі флоту знаходилися більше 100 кораблів і підводних човнів.
Наразі в ВМС США на озброєнні перебувають 282 військових судна, а до 2020 року цю кількість планується збільшити до 308.

Авіаносці є головною ударною силою американських ВМС при проведенні операцій із застосуванням неядерної зброї. США є найбільшою авіаносної державою світу.
До складу ВМС США в середині минулого року увійшов найдорожчий авіаносець в історії Gerald R. Ford з палубою довжиною в 337 метрів.


У ВМС США входять десять авіаносних ударних груп, кожна з яких складається з близько 7,5 тисячі осіб персоналу, авіаносця, принаймні одного крейсера, ескадри есмінців у складі, як мінімум, двох есмінців і/або фрегатів, і авіакрила від 65 до 70 літаків.

Варто відзначити, що 30 січня ВМС США прийняли на озброєння Підводний безлюдний комплекс для стеження за підводними човнами.


"Морський мисливець", так називається перший корабель проекту ACTUV, являє собою безпілотник, призначений, в першу чергу, для безперервного, аж до декількох місяців, відстеження малошумних дизель-електричних підводних човнів. Його називають ідеальним для знищення російських і китайських підводних човнів.

Ще один козир США - атомний підводний човен типу Лос-Анджелес USS Hartford. Вона борознить глибини Північного Льодовитого океану - місця потенційної нової "гарячої точки" в стосунках між Росією і США.

Субмарина запускає шестиметрову торпеду, що важить дві тонни, здатну миттєво знищити ворожий підводний човен.

Росія залишилася без єдиного авіаносця

Як зазначає National Interest, сучасний військово-морський флот Росії призначений не для суперництва з ВМС США, а для протидії йому.
Адмірал Кузнєцов - єдиний авіаносний крейсер у складі ВМФ Росії - був введений в експлуатацію на початку 1991 року. Він може нести десятки винищувачів-бомбардувальників.
Восени 2016 року під час проходу авіаносця через Ла-Манш по шляху з Североморська в Сирію спостерігачі звернули увагу на густий чорний дим, який йшов з труб корабля. Російська влада відкинули припущення про неполадки на борту судна, проте повідомили про те, що Адмірала Кузнєцова потрібно ремонтувати.********
Під час операції в Сирії були втрачені два палубних винищувачі: вони розбилися при заході на посадку, льотчики катапультувалися.
Для повного завершення ремонту і запланованої модернізації буде потрібно два з половиною роки, тобто авіаносець буде готовий до виконання нових бойових завдань тільки до 2020 року. На нього витратять 60 мільярдів рублів.

Експерти кажуть, що зараз Росія може протиставити США тільки свої атомні підводні човни. Ядерні підводні сили Росії посідають друге місце в світі за своїми можливостями, і в першу чергу, це стосується атомних підводних човнів з балістичними ракетами, пише National Interest.
Але Росія не має плану з будівництва кораблів, які могли б перетворити її флот у глобального конкурента США або Китаю.

До складу атомних підводних човнів входять десять ракетних підводних крейсерів проекту 941 Акула, вісім човнів проекту 949 Граніт і Антей, три човни проекту 671РТМ (К), і три човни проекту 945.

The #RussianNavy submarines as of April 1, 2018. https://t.co/txONvk6y8rpic.twitter.com/1TgsAHMRbA
Флот підводних крейсерів стратегічного призначення (з балістичними ракетами) має у своєму складі шість човнів проекту 667БДРМ Дельфін, три човни проекту 667БДР Кальмар, а також три (з восьми запланованих до будівництва) човнів проекту 955 Борей.

Дизель-електричні субмарини представлені 14 човнами проекту 877 і шістьма човнами проекту 636.3 у складі Чорноморського флоту. Ще шість таких човнів будуються для Тихоокеанського флоту.

Частина цих субмарин в 2020-х і 2030-х роках почне старіти, деяким вже продовжено термін служби за рахунок модернізації, але більшість з них дуже рідко виходили на бойову службу в 1990-і і 2000-і роки. Наразі багато російських підводних човнів, у тому числі, оснащених крилатими ракетами, знаходяться на суднобудівних, проходячи модернізацію.

Однак, як пише Popular Mechanics, один із російських підводних човнів вселяє страх. Саров - випробувальна платформа для ядерної торпеди Статус-6, призначеної для атаки прибережних цілей - портів і міст - за допомогою величезної 100-мегатонної термоядерної боєголовки.


Вважається, що Статус-6 здатна обходити протиракетну оборону США і знищувати цілі прибережні райони, обрушуючи на них цунамі і роблячи непридатним для життя з огляду на тривалі радіоактивні опади.

Головною серед звичайних підводних човнів у російському військово-морському арсеналі є субмарина проекту 877, яку на Заході і в НАТО називають клас Kilo. Американські моряки прозвали цей човен "чорною дірою" через його малошумність, пише Nationala Interest.

Китай наздоганяє
26 квітня 2017 року Китай спустив на воду перший авіаносець власної будівлі Шаньдун. Цим він зробив заявку на статус світової держави, адже подібний Військово-морський флот до цього дня був тільки у США. Однак введення Type 001A в лад очікується не раніше 2020 року - йому ще належать ходові випробування.

Новий авіаносець буде базуватися в Південно-Китайському морі. Його будівництво на верфі компанії Dalian Shipbuilding Industry Company в північно-східному порту Далянь тривало три роки.

Пекін повідомляє, що авіаносець був цілком спроектований у Китаї, однак експерти кажуть, що він став розвитком серії радянських важких авіаносних крейсерів проекту 1143.5, що будувалися Чорноморським суднобудівним заводом у Миколаєві.

Військово-аналітичне видання Defense News також зазначає, що новий крейсер багато в чому повторює перший авіаносець ВМС Китаю - Ляонін.


Флагманський корабель бере участь майже у всіх морських навчаннях останніх двох років, а численні сюжети на китайському телебаченні показують, що Ляонін веде активну діяльність - несе на борту 26 винищувачів і 14 вертольотів, озброєних зенітною артилерією і ракетними системами.

Свій перший авіаносець Китай купив в України в 1998 році і назвав його Ляонін. Спочатку цей корабель в 1985 році закладався в Миколаєві під назвою Рига, але після розпаду Радянського Союзу отримав ім'я Варяг.

Китай хоче створити Військово-морський флот, гідний світової держави, до 2030 року. Його основою повинні стати авіаносці в складі бойових груп, як у Америки. Точна кількість авіаносців, які планує побудувати Китай, невідомо, частіше називається цифра шість.

ВМС Китаю наразі мають у своєму розпорядженні один авіаносець, три десантно-транспортних кораблі, 25 есмінців, 42 фрегати, вісім ударних атомних підводних човнів і, приблизно, 50 ударних підводних човнів зі звичайним озброєнням.

У китайському військово-морському флоті налічується 133 тисячі військовослужбовців, і в нього також входить корпус морської піхоти, що складається з двох бригад по шість тисяч морських піхотинців у кожній.

Командувач Тихоокеанськими збройними силами США адмірал Гаррі Харріс вважає, що в 2020 році Китай обійде Росію і стане володарем другого найпотужнішого військового флоту в світі після Америки.

Related

Події у світі 1430660270378493698

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item