Половина вірян Московського патріархату перейдуть до помісної церкви - Саган

Половина вірян Московського патріархату перейдуть до помісної церкви - Саган
Шанси отримати помісність в України надзвичайно великі. Рішення може бути на початку червня.
Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів релігієзнавець Олександр Саган.
"Вселенський патріарх Варфоломій мав ідею життя - провести Всеправославний собор, якого не було майже 12 століть. Тому він намагався не сваритися з Москвою. Надання українській церкві автокефалії - це однозначно розрив відносин із нею", - пояснює він.
Позаторік Вселенський патріарх провів Всеправославний собор і для цього зробив багато поступок Москві, говорить експерт.
"Зняв питання української помісної церкви зі свого порядку денного. Зробив усе, щоб той собор став торжеством православ'я і єдності. Але росіяни вирішували свої проблеми, шантажуючи Константинополь. А в останній момент просто не приїхали. І ще три церкви підмовили. Це було ударом по авторитету Вселенського патріарха. Після такої образи у нього розв'язані руки. Від визнання помісної церкви в Україні тепер його не стримує нічого. Це стратегічно вигідно Вселенському патріархату - бо послаблює Російську православну церкву. Вона більше не зможе говорити, що Україна - її канонічна територія. Московський патріархат з усіма околицями має близько 30 тисяч громад. 12 із них – в Україні, власне в РФ – біля 16 тисяч. Не менше половини УПЦ МП з часом перейдуть до Української помісної церкви. Росія не зможе контролювати українське релігійне життя. Москва боїться також ланцюгової реакції. Можуть відпасти молдовські й білоруські православні", - говорить Олександр Саган.
У 1686 році Київська метрополія раптом опинилася в Москві. Традиційна версія - константинопольський патріарх Діонісій продався. Але це не так, наголошує релегієзнавець.
"Якщо прочитати сам документ, виявляється, що там не йдеться про те, що митрополія передається Москві. Вона надавалась в управління. Нею мав керувати екзарх Константинопольський. Вона має першим поминати Константинопольського патріарха, потім - Московського. В силу того, що Константинопольська патріархія через загарбання опинилась в мусульманській країні, керувати Київською митрополією було важко. У православ'ї є така практика, коли та чи інша територія передається в управління іншій церкві. Але не на завжди. В томосі для Польщі 1924 році про це вперше голосно сказали. І відразу через два дні патріарх, який його підписав, несподівано помер. На сьогодні ми говоримо про те, що просто відновлюється історична справедливість. У 1991 році Константинопольський патріарх в черговий раз підтвердив, що він не визнає Україну канонічною територією Московської патріархій. Останній раз про це заявляли в 2005 році. Архієпископ Всеволод Майданський як голова повноважної делегації від Константинополя на зустрічі з президентом України сказав, що вони не визнають Україну під Московським патріархатом. Вони вважають, що канонічна територія Москви окреслена часом визнання цієї патріархії", - додає експерт.

Related

Суспільство 2084678244856705188

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item