Висока ціна на нафту протримається недовго. Росіянам рано радіти — Гончар

Висока ціна на нафту протримається недовго. Росіянам рано радіти — Гончар

Ціна на нафту штучно завищена до $78 за барель і протримається не довше року.
Про це розповів економіст Михайло Гончар.
"Сонце сходить не тому, що кричить півень. Зростання ціни на нафту і розірвана ядерна угода між США і Іраном - процеси по часу синхронізовані, але один від одного не залежать. Хоча представлені саме так. Частка іранської нафти на світовому ринку не є визначальною, як, наприклад, частка нафти Саудівської Аравії чи Росії. Щодобово у світі продається понад 98 мільйонів барелів нафти. Лише 2,6 мільйони бареля - іранська нафта. Крім того, навіть якщо США знову будуть запроваджені санкції проти Ірану, це не означає, що експорт іранської нафти буде повністю припинений. Іран може спокійно продавати свою нафту у Китай, Індію, Південну Корею по ціні нижче за світову", - розповідає експерт.
Ціна на нафту зростає через дії нафтових спекулянтів, наголошує експерт.
"Ціна на нафту піднімається, тому що нафтові спекулянти використовують дестабілізацію навколо Ірану як привід для підвищення ціни. Це крупні міжнародні трейдерські компанії, які оперують великими обсягами нафти і банки, які ці компанії фінансують. Компанії-виробники рідко продають свою нафту, вони оптом здають трейдерам-посередникам, які її передають. Поки танкер з нафтою дійде до якогось покупця, його по дорозі кілька разів перепродадуть. окрім того, банки, які дають гроші під купівлю нафти, а потім накручують свої відсотки", - каже він.
Так само швидко як ціна на нафту зросла, може стрімко й обвалитися.
"78 доларів за барель - це пікова ціна. Середня за рік може бути близько 50. Росіяни отримають більше надходжень до бюджету, аніж запланували. А чим більше вони отримують доходів від експорту нафти і нафтопродуктів, тим агресивніше себе поводять. Якщо така ціна на нафту протримається на позначці 80 півроку, а потім обвалиться — це оптимізму росіянам не додає. За такий короткий час вони не зроблять собі подушки безпеки. Тим паче, зараз ведуть одночасно кілька воєн. Росіяни зацікавлені, щоб ціна на нафту не падала, тому працюють над тим, щоб дестабілізувати ситуацію на Близькому Сході. Зокрема — навколо Саудівської Аравії", - підсумував Михайло Гончар.
Нафту північноморської марки Brent 17 травня продавали по $80,18 за барель. Таку високу ціну вперше зафіксували із листопада 2014 року.
Вартість барелю понад $80 встановила лондонська біржа ICE, пише Deutsche Welle.

Related

Економіка 3200588438821649130

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item