Вчені довели, що на околиці Сонячної системи ховається невідома планета-гігант

Вчені довели, що на околиці Сонячної системи ховається невідома планета-гігант
Отримано непрямі докази того, що на околиці сонячної системи є невідома планета
Американські дослідники отримали непряме підтвердження того, що на задвірках Сонячної системи ховається невідома планета гігантських розмірів.
Два роки тому ЗМІ вже писали про дослідження групи американських астрономів, які висунули обґрунтоване припущення про існування дев'ятої планети на околиці Сонячної системи.
Дослідники спостерігали за об'єктами в поясі Койпера, гігантському скупченні астероїдів, яке розташоване за орбітою Нептуна, і звернули увагу на аномальні орбіти деяких з них.
Проведені ними розрахунки показали, що найпростішим і логічним поясненням таких аномалій може бути існування поблизу якогось великого небесного тіла. Його гравітаційний вплив міг вплинути на їх орбіти.
І ось зараз інша група астрономів зафіксувала ще одне небесне тіло з незвичайною орбітою. Така орбіта могла сформуватися тільки під впливом гравітаційного поля дуже великого об'єкта, стверджують дослідники.
Причому ця гіпотетична дев'ята планета не може бути порівняно невеликою, розміром з Плутон (який 10 років тому втратив статус планети не в останню чергу через свої розміри).
Ні, вчені припускають, що мова йде про справжнього гіганта. Але він живе настільки далеко від Землі, що його неможливо розгледіти в телескопи. У такій ситуації непрямі докази його існування можуть бути єдино можливими.

Дев'ята планета

Приводом для нової теорії стали спостереження в рамках проекту The Dark Energy Survey, який покликаний створити детальну карту Всесвіту і темної матерії в ньому.
Вчені звернули увагу на незвичайний об'єкт 2015 BP519, який сам собою досить великий. Точні розміри оцінити складно, але астрономи припускають, що це цей об'єкт можна вважати карликовою планетою. За розмірами він порівнянний із Плутоном або Церерою.
Поведінку 2015 BP519 можна назвати вельми незвичайною вже хоча б тому, що об'єкт "живе наперекір" усій Сонячній системі.
Велика частина об'єктів у Сонячній системі розташовані на одній площині, що більше нагадує витягнутий диск. А 2015 BP519 рухається по орбіті, яка розташована під кутом 54 градуси до площини цього диска.
Розрахунки показують, що досить імовірною причиною існування такої неймовірної орбіти для такого великого тіла як 2015 BP519 може бути гравітаційний вплив ще більшого тіла.
Набагато більшого, підкреслюють дослідники. Можливо, мова йде про планету, маса якої перевищує масу Землі в 10 разів.
"Це ще не доводить, що ми знайшли дев'яту планету, але дає серйозний привід говорити про те, де саме її слід шукати", - пояснює Девід Гердес, вчений з університету Мічигану, один з авторів дослідження.
У своїй роботі, ознайомитися з якою можна тут, автори дослідження зокрема заявляють, що 2015 BP519 є "найекстремальнішим" транс-нептуновим об'єктом з усіх виявлених на поточний момент.
Вони стверджують, що проаналізували поведінку 2015 BP519 з урахуванням впливу на цю карликову планету гравітаційних полів чотирьох газів гігантів (Юпітер, Сатурн, Уран і Нептун), які є головними "розвідними" в Сонячній системі.
І цей аналіз не дає можливості повністю пояснити, як у 2015 BP519 могла сформуватися така незвичайна орбіта.
"Ми вважаємо, що 2015 BP519 дає непрямий доказ існування гіпотетичної "нової" планети в Сонячній системі", - роблять висновок автори дослідження.

Аномалія в поясі Койпера

Гердес і його колеги, безумовно, займуть гідне місце в гіпотетичній статті в Wikipedia, в якій коли-небудь буде описано відкриття дев'ятої планети Сонячної системи.
Але Костянтин Батигін і Майкл Браун, співробітники Каліфорнійського технологічного інституту, також будуть згадуватися в цій статті на видному місці.
Саме вони на початку 2016 року опублікували статтю, в якій описували незвичайні відхилення в орбітах деяких об'єктів пояса Койпера. Браун і Батигін дійшли висновку, що на орбіти цих об'єктів чинить гравітаційний вплив якесь велике тіло.
Їх наукова робота була прийнята до публікації в авторитетному виданні Astronomical Journal, де відкриття назвали одним з найбільш сенсаційних в нинішньому десятилітті і порівняли за значущістю з відкриттям нового континенту на Землі.
За підрахунками Брауна і Батигіна, поки що названа робочою назвою «Х» має масу, порівнянну  масою Нептуна (тобто в 10 разів більшою за масу Землі). Розрахунки команди Гердеса в загальному і цілому підтверджують цю гіпотезу.
Дев'ята планета обертається навколо Сонця по еліптичній орбіті, здійснюючи повний оборот навколо нього за 15 тис. років, підрахував Браун.
У найближчій точці цієї орбіти дев'ята планета наближається до Сонця на відстань в 200 астрономічних одиниць (одна астрономічна одиниця відповідає відстані від Сонця до Землі).
Таким чином, в найближчій точці планета знаходиться в сім разів далі від Сонця, ніж Нептун у своїй найближчій точці. А в найбільш далекій точці своєї орбіти таємнича планета виявляється на відстані не менше 600 астрономічних одиниць від Сонця. А може бути, і ще далі, констатує Браун.
У зв'язку з цим можна зробити висновок про те, що розгледіти цю планету в земні телескопи – нереальне завдання. Принаймні, за нинішнього рівня технологій. Отже, нам ще довго доведеться покладатися на непрямі докази її існування.
Логічно припустити, що дев'ята планета являє собою газовий гігант на кшталт Нептуна, але при цьому надзвичайно холодний. І, ймовірно, взагалі немає сенсу говорити про можливе існування життя на цій планеті, що, втім, є темою для зовсім іншої дискусії, констатують дослідники.

Related

Цікаво 3215404214269723306

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item