Якщо провалимо виборчу реформу - розвалимо Україну - Рибачук

Якщо провалимо виборчу реформу - розвалимо Україну - Рибачук

Розмови про те, що немає ідеальних виборчих систем, - маніпуляція. Україна не може іти в Європу з виборчим законом Януковича.
Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів голова громадської організації "Центр UA" Олег Рибачук.
"У нас були різні виборчі системи: із закритими списками, мажоритарка, суцільно партійна. Але за кожної з них виборці мало впливали на склад парламенту. Янукович запровадив цю гібридну систему, коли зрозумів, що Партія регіонів не зможе чесно перемогти. Повернув мажоритарників. Мені кажуть, що всі президенти так робили. Але всі вони жили в інших Українах. Нинішня такого не сприймає. Порошенко, через душу якого пролітають ангели Небесної сотні, ледь не плаче, коли говорить про них. Напевно, сам вірить у те, що каже. Ми йдемо у Європейський Союз і НАТО. І тут раптом виявляється, що такий президент не може привести нас у Європу без закону Януковича", - каже він.
Громадяни України розуміють, що мажоритарку потрібно відміняти.
"Спочатку говорили, що українцям все одно: "Немає ідеальних виборчих систем". Дуже класна технологія. Замість шоколаду тебе поливають лайном, воно твердне. Ти звикаєш жити в затверділому лайні й через трубочку дихати свіжим повітрям. А виявляється, українці чудово розуміють, що мажоритарку треба відмінити. Потрібно, щоб виборці визначали, кого вони хочуть бачити у парламенті. Бо зараз 85 відсотків депутатів представляють у Верховній Раді Печерські пагорби, а не всю Україну.
Президент, коаліція, виборці хочуть цю систему змінити. Венеційська комісія рекомендує те саме. Чому ж цей пазл досі не склався? Мене питали, як змусимо їх проголосувати? Звідси з'явилася акція "17.10" (17 жовтня 2017 року близько 4 тис. активістів вимагали біля Верховної Ради прийняти новий закон про вибори народних депутатів. За нього проголосували у першому читанні. Серед вимог були також: створення Антикорупційного суду й скасування депутатської недоторканності). Скоро буде акція "17.05" у Києві й у регіонах (запланована на 15 і 17 травня на підтримку нової виборчої реформи)", - говорить Рибачук.
Вибори за старою системою небезпечні для суверенітету країни, вважає колишній політик.
"Провал виборчої реформи - це сценарій розвалу України. Влада не отримає кредиту довіри. У суспільстві величезний рівень агресії. Путін добре знає, як на цьому грати. Українці нищитимуть українців. Кремль робитиме це нашими ж руками.
Політики – це ящірки. Якщо наступаєш на хвіст – вона відкидає його, щоб не втратити все. Президент втрачає європейськість і відстоює недоторканність корупційних "любих друзів" - Ігоря Кононенка, Олександра Грановського (народні депутати й бізнесмени) та іже з ними. Це зіграє на користь його опонента", - підсумував він.

Related

Політика 5823005590664969764

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item