Карпатський йогурт, який ми могли втратити

Карпатський йогурт, який ми могли втратити

Скільки українських страв ви пробували, не рахуючи типових – борщу і вареників? Сьогодні ми вас здивуємо новизною, розповівши про карпатський йогурт.

Україна, як і Захід, зіткнулася з проблемою: корпорації стандартизировали смак, обмеживши людство в їжі. Судячи з пропозицією в магазинах цього не скажеш. Однак досить копнути трохи глибше, і ви раз і назавжди зміните свою думку. Припустимо, є сенс розібратися, скільки видів яблук, бананів, картоплі (і т.д.) нам пропонують.
Відсутність різноманітності в їжі – проблема глобальна. Факти ICTV спільно з Slow Food починають серію публікацій про унікальні українські продукти.
Завдяки ентузіастам ці продукти вдалося зберегти для майбутніх поколінь. Серед них – Світлана Злобіна. Вона зберегла рецепт унікального карпатського йогурту – гуслянки.

Що це?

Ви не помилились: гуцули чудово вміють готувати йогурт.
Гуслянка – один з основних продуктів їх кухні, який використовувався не тільки в чистому вигляді в якості напою, але, в найбільшою мірою, як спеція.
Кисла (квасного, гостра) гуслянка є прекрасним доповненням до практично прісних повсякденних продуктів гуцульської кухні – кукурудзяного куліша (мамалиги), картоплі, квасолі.
Продукт займає середнє положення між сиром, сметаною і маслом. Це робить гуслянку універсальною у використанні при приготуванні соусів і десертів, як доповнення до борщу, супів, каш, овочевих і м’ясних страв.
Гуслянка прекрасно замінює сметану в кондитерських кремах і робить їх менш жирними, більш легкими і смачними.

Десерти фруктові з успіхом замінять звичні йогурти, як для дітей, так і для дорослих.
На основі гуслянки гуцули варили домашній сир, який не тільки має неповторний вершково-молочний смак, але і всі ті корисні властивості гуслянки, про які ми говорили.

Аналоги

Такий кисломолочний продукт зустрічається у багатьох гірських народів, має подібну технологію, але різну назву – мацоні в Грузії, катик в Середній Азії, грецький йогурт на Балканах. Гуслянка з топленого молока відома як катик татарський.

Властивості

Місцева легенда свідчить, що рецепт гуслянки людям подарували місцеві мольфари, як напій здоров’я, молодості і довголіття. Насправді, цей унікальний корисний продукт сприяє не тільки відновленню життєвих сил, нормалізації травлення, а й нормалізації ваги, імунної системи.
Продукт має тривалий термін придатності. Друга назва гуслянки – “прятане” молоко або “зимне” молоко, так як його робили для консервації річного молока, а вживали взимку, коли молока практично не було. Згодом, звичайно, її смак стає більш гострим за рахунок наростання колоній молочно-кислих бактерій.

Скільки коштує?

Літр йогурту – 50 грн.

Де спробувати?

Про Гуслянку розповіла Світлана Злобіна. 16 останніх років вона вивчає стародавні українські рецепти. У підсумку, був відкритий центр автентичного молочарства “Гуслянка карпатська”.
Тут ведеться робота з відтворення справжнього смаку традиційних карпатських продуктів, які прийшли до нас з глибини століть, з використанням продукції з аборигенних порід тварин і сортів рослин.
Запишіть адресу: с. Луг, Рахівський район Закарпатської області.

Так що таке Slow Food?

Це – міжнародний рух з 1989 року об’єднує мільйони людей в більш ніж 160 країнах світу. У глобальну мережу СлоуФуд входить 1500 локальних організацій, в тому числі з України. СлоуФудери пов’язують задоволення від гарної їжі із зобов’язаннями перед місцевими громадами та навколишнім середовищем. Вони захищають гастрономічне розмаїття, займаються просвітою в цій сфері і допомагають налагодити зв’язок між виробниками традиційних продуктів харчування та споживачами.
Для збереження біорізноманіття Slow Food створив проект Ковчег смаку – каталог зникаючих видів рослин, порід тварин і готових продуктів харчування, які тісно пов’язані з культурою, історією і традиціями спільнот по всьому світу.
СлоуФудери вважають, що промислове сільське господарство, стандартизація смаків і глобальний ринок змивають як повінь багато продуктів і аромати, а разом з ними і супроводжуючі їх культуру і історію. Вони невблаганно змінюють наш раціон харчування.
Україна – не виняток. Гуслянку ви не купите в супермаркеті, на жаль. Але ви обов’язково повинні її спробувати, побувавши в Карпатах!

Related

Смачно 3499671668078278926

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item