Без кримінального провадження неможливо перевірити дії поліцейського - експерт

Без кримінального провадження неможливо перевірити дії поліцейського - експерт

Проти львівського патрульного, що затримав нападника на поліцейську за допомогою постріла в ногу, відкрили крімінальне провадження. 
Стаття передбачає перевищення службових повноважень. У відповідь на можливе покарання полісмена соцмережі вибухнули незадоволеними коментарями. Люди побоюються, що правоохоронець постраждає несправедливо, а інші поліцейські у подальшому не будуть стріляти задля затримки небезпечних злочинців.
Проте патрульному навряд загрожує небезпека, вважає Денис Монастирський, експерт Програми реформування правоохоронної та судової систем Українського інституту майбутнього.
"Зараз трапляється багато випадків, коли при появі поліції винуватці ДТП кидають машини і тікають. Особливо якщо це авто на євробляхах і мало проблеми при ввозі-вивозі. Тоді водію загрожує штраф за порушення не лише правил дорожнього руху, а і митного законодавства.
Тому ситуація, в яку потрапили львівські патрульні 13 травня, розвивалася в звичайному для них режимі. Дівчина-поліцейська без передостороги погналася за порушником, і була взмозі його затримати. Але не змогла вчасно відреагувати на атипову поведінку і раптовий напад з ножем. В таку історію міг потрапити будь-який полісмен. Другий патрульний відреагував абсолютно адекватно, здійснив швидке та ефективне затримання", - сказав Монастирський.
На думку експерта, без кримінального провадження неможливо обійтися у подібних випадках. Особливо коли була застосована табельна зброя, що призвела до травмування людини.
"До 2012 року у подібних випадках проводили дослідчу перевірку і вирішували, чи відкривати кримінальну справу. Тепер провадження реєструється в будь-якому разі. По-іншому провести службову перевірку неможливо. Це як кримінальне провадження про вбивство, що відкривають навіть у випадку очевидних самогубств. Справа проти поліцейського, напевно, буде закрита. Єдине - на час перевірки його можуть відсторонити від роботи, якщо керівництво вважатиме за потрібне. Хоча і для цього навряд існують підстави", - додав експерт.
Крім того зазначив, що останнім часом суттєво зріс рівень патрульної поліції.
"На початку створення цієї структури полісмени часто діяли непрофесійно, троє-п'ятеро патрульних не могли затримати одну людину. Це викликало подив і сміх. Зараз ситуація змінилася, вони постійно навчаються, відпрацьовують різні ситуації. Проте навчились ще не всього. Бракує насамперед психологічної підготовки. Згадати хоча б розстріляне БМВ, коли у поліцейського в якийсь момент не витримали нерви. Тому треба працювати в цьому напрямку. Бо інакше правильно реагувати на незвичні моменти зможуть лише ті патрульні, які мають кількарічний досвід роботи", - запевнив Денис Монастирський.
Увечері 13 травня поліцейську зі Львова 28-річну Тетяну Сороку поранили у живіт. На неї напав 42-річний винуватець дрібної ДТП, коли жінка оформлювала аварію. Втратила багато крові, проте лікарям вдалося стабілізувати її стан. Напарник Сороки вистрелив у повітря, потім - у ногу нападника. Так затримав зловмисника.

Related

Гаряча новина 8683337513995259095

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item