Путін боїться Україну. Макфол після візиту в Київ

Майкл Макфол, дослідник Стенфордського університету і колишній посол США в Росії

Колишній американський посол у Москві розповів, чим українська держава загрожує президенту Росії. Також він розповів про значення майбутніх виборів президента в Україні.

 
Майкл Макфол, дослідник Стенфордського університету і колишній посол США в Росії, провів тиждень у Києві і написав статтю у The Washington Post, у якій стверджує, що російський президент Володимир Путін боїться Україну.
 
Він також пише, що Кремль спробує втрутитися в майбутні вибори президента України, і дає поради Сполученим Штатам, як цього не допустити. ЗМІ наводять головне зі статті Макфола.
 
Чим Україна загрожує Путіну
 
Україна залишається на передовій у війні між путінізмом і демократією, пише Макфол.
 
Провівши тиждень у Києві, я розумію, чому Україна лякає Путіна. Ця слов'янська нація з деякою спільною з Росією історичною і культурною спадщиною, тепер будує демократію, пише аналітик.
 
Макфол описує, як він спостерігав суперечку українських парламентаріїв про плюси і мінуси одного із законопроектів: "У Росії такого більше немає".
 
Дипломат також зустрічався з двома десятками лідерів неурядових організацій, які працюють над подоланням корупції та дезінформації.
 
"Українське громадянське суспільство залишається потужним, незалежним і є тією силою, яка може стримувати державу і впливати на державну політику. Свідчень такого в Росії також мало", - пише він.
 
Макфол також порівняв рівень свободи ЗМІ в Росії та Україні.
 
"Я також чув, як українські політики скаржаться на те, що олігархи володіють телевізійними каналами. Однак немає такого, щоб один олігарх чи держава володіла всіма ЗМІ. Такої конкуренції ЗМІ і плюралізму більше немає в Росії", - пише політик.
 
 
Макфол описує різні оцінки, які звучать в Україні щодо реформ президента Порошенка, а також щодо програми МВФ, але найбільше його вразила сама наявність дискусії з важливих суспільних питань. "У Росії такого вже не відбувається", - зазначив Макфол.
 
"Ці лідери, партії і фракції готують свої аргументи для виборців на президентські вибори, заплановані на наступний рік, лише за декілька місяців після парламентських виборів. І ось що цікаво: ніхто не знає, хто виграє. Так мають працювати демократії - і саме цього не було на виборах президента Росії", - зазначає політолог.
 
Вчений зазначає, що росіяни можуть надихнутися демократією в Україні і стати проблемою для Путіна.
 
"Ця демократія на кордоні з Росією загрожує Путіну і його управлінській системі. Якщо демократія запрацює в Україні, це стане натхненням й для росіян. Тому Путін наполегливо руйнує цей крихкий демократичний проект шляхом окупації, економічного тиску і пропагандою", - зазначає Макфол.
 
Міжнародна битва на виборах президента України
 
Наступна основна битва в міжнародній війні ідей, на думку дослідника, відбудеться під час президентських виборів у 2019 році.
 
"Кремль і його ставленики будуть підтримувати певних кандидатів, розпалюватимуть ворожнечу в українському суспільстві і сіятимуть сумніви щодо свободи і справедливості голосування в Україні ще масштабніше, ніж вони намагалися це робити, втручаючись у вибори в США 2016 року", - вважає Макфол.
 
Він розповів, що в Києві він часто чув від українців, що ці вибори стануть найважливішими і найбільш небезпечними за всю пострадянську історію України.
 
"Путін намагається використовувати ці вибори, щоб сіяти хаос, безлад і сумніви в демократії", - написав Макфол.
 
Експерт порадив США і союзникам для того, щоб допомогти Україні провести, за його словами, мирні, законні, вільні і справедливі вибори:
 
- фінансувати проекти, спрямовані проти дезінформації, а також ініціативи щодо прозорості виборів і спостереження за ними;
 
- Велика сімка, куди не входить РФ, має публічно і заздалегідь заявити про намір ввести санкції та інші засоби впливу, щоб покарати Росію за втручання в українські вибори;
 
- західні лідери мають однозначно заявити, що вони не підтримують окремих кандидатів у виборах, а тільки сам процес;
 
- західні демократії мають почати формувати новий пакет економічної, військової і політичної допомоги, яка буде виділена відразу після виборів, щоб підтримати нового демократично обраного президента. Період відразу після виборів стане часом втілення необхідних економічних реформ.
 
"Вільні і справедливі вибори стануть важливим етапом демократичної консолідації України. Тому Путін цього боїться, і тому демократії Заходу мають їх підтримати", - написав він.

Related

Політика 3541255692303514925

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item