Хочуть змінити режим? США готові навернути Іран

Хочуть змінити режим? США готові навернути Іран
Президент США Дональд Трамп

Найближчі радники Трампа виступають за зміну режиму і стверджують, що найкращий підхід до Ірану - поєднання санкцій, підтримка опозиційних груп і військове втручання.

США збираються різко посилити тиск на Іран, щоб Тегеран згорнув експансію на Близькому Сході і погодився переглянути угоду про іранську ядерну програму.

Держсекретар США Майк Помпео, виступаючи в Стратегічному дослідному інституті США Heritage Foundation, назвав 12 умов, при виконанні яких Вашингтон буде готовий відновити діалог з Тегераном щодо ядерної угоді.

Виступ Помпео був сприйнятий американськими спостерігачами як презентація нової американської стратегії щодо Тегерана. ЗМІ розбиралися, чого Трамп хоче від Ірану.

Вимоги США до Тегерана
Через два тижні після офіційної заяви США про відмову виконувати умови угоди про іранську ядерну програму держсекретар США попередив, що Вашингтон має намір чинити економічний, фінансовий і, потенційно, силовий тиск на Тегеран.

Помпео попередив, що США справлятимуть безпрецедентний фінансовий тиск на іранський режим й у лідерів Ірану не виникатиме жодних сумнівів щодо серйозності США.

"Ми забезпечимо свободу судноплавства в регіоні. Ми вийдемо на слід іранських оперативників і їхніх підручних з групи Хезболла, які діють по всьому світу, і ми знищимо їх", - попередив Помпео.

Він повідомив, що після виходу США з ядерної угоди щодо Ірану будуть відновлені старі санкції і підуть нові обмеження. За словами Помпео, санкції будуть такі, що не дозволять Ірану фінансувати союзні йому сили за кордоном.

Американський президент Дональд Трамп раніше говорив про готовність обговорити нові умови угоди з Іраном, проте свом виступом Помпео дав зрозуміти, що це не є першочерговою метою Сполучених Штатів. Головне завдання Вашингтона, як було сказано, захистити американський народ.

При цьому колишній глава ЦРУ, який очолив американську дипломатію, висунув 12 вимог, при дотриманні яких США будуть готові знову вести діалог з Іраном:
- розкрити програму для експертів МАГАТЕ і надати експертам агентства необмежений доступ на місця ядерних розробок;
- припинити збагачення урану, відмовитися від переробки плутонію і закрити важководний ядерний реактор;
- повна і беззастережна відмова від виробництва і розповсюдження балістичних ракет;
- відмова від дій на Близькому Сході, які загрожують США і їхнім союзникам;
- відпустити всіх затриманих американських громадян, а також громадян держав-союзників США;
- припинити будь-яку підтримку діючих на Близькому Сході збройних угруповань, таких, як Хезболла, ХАМАС і Талібан; припинити приховувати польових командирів Аль-Каїди;
- виведення всіх сил Ірану із Сирії;
- припинення будь-яких погроз на адресу головних американських союзників у регіоні: Ізраїлю, ОАЕ і Саудівської Аравії.

Зміна режиму в Ірані
Трамп вирішив кинути виклик практично всьому світу, включаючи європейських союзників США, підвищивши градус напруги в найбільш нестабільній частині земної кулі - на Близькому Сході, пише відомий політичний аналітик Фарид Закарія на сайті The Washington Post.

Якщо за діями американського президента стоїть стратегія, вона, імовірно, полягає в зміні режиму, вважає експерт. Він зазначає, що найближчі радники Трампа віддавна виступають за зміну режиму і стверджують, що найкращий підхід до Ірану - поєднання санкцій, підтримка опозиційних груп і військове втручання.

Помпео ще як конгресмен критикував адміністрацію Обами за ведення переговорів з Тегераном. Замість цього він запропонував, щоб США провели близько 2 тисячі бомбардувань Ірану.

Радник з національної безпеки Джон Больтон пішов далі і виступив за підтримку Організації моджахедів іранського народу, яка до 2012 року вважалася в США терористичною.

Уповноважений Трампа і Больтона - Рудольф Джуліані - говорив, що США потрібно продовжити зміну режиму в Ірані, щоб Ісламська Республіка не відзначила свій 40-річний ювілей у 2019 році.

Тож у трьох найближчих радників Трампа погляди на ситуацію в Ірані настільки екстремальні, що важко уявити, хто б на них зміг пристати за межами Саудівської Аравії або Ізраїлю, пише Закарія.

В Ірані - репресивний і антиамериканський режим, який поширює свій вплив на Близькому Сході часто на шкоду США. Але це також і стародавня цивілізація з багатовіковою владою в регіоні, нагадує аналатік.

"Вважати, що Сполучені Штати можуть вирішити всі свої проблеми з Тегераном, просто скинувши режим, безглуздо. Він витримував тиск і санкції США протягом майже чотирьох десятиліть. До того ж роззирніться: головний урок останніх двох десятиліть на Близькому Сході - зміна режиму веде до хаосу, війни і потоку біженців. Вона відкриває ящик Пандори, що вже начинений бідами", - пише Закарія.

Related

Події у світі 6495436394038489067

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item