Семерак: Франція готова інвестувати 1 млрд євро в сонячну електростанцію в Чорнобилі

Семерак: Франція готова інвестувати 1 млрд євро в сонячну електростанцію в Чорнобилі
Величина проекту дорівнює розміру одного енергоблоку на колишній Чорнобильській АЕС - 1,2 ГВт
Французька компанія Engie готова інвестувати 1 млрд євро в сонячну електростанцію в Чорнобильській зоні, заявив міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак в ефірі 112 Україна.
За його словами, представники компанії зацікавилися проектом ще кілька років тому - французький уряд інвестував 250 тис. євро в дослідження можливості реалізації проекту видобутку сонячної електроенергії в Чорнобилі.
"Два роки тому я звернувся з пропозицією до світу, що Україна готова на території Чорнобильської станції запропонувати мережі, трансформатори, людей, які там залишилися працювати, можливості для інвестування у відновлювану енергетику. Наприклад, в сонячну. Ця новина була слабо сприйнята українським медіа, але вона протягом першого місяця облетіла сторінки таких видань, як The Guardian, Deutsche Welle, Bloomberg та ін. насправді ми отримали шалений інтерес", - розповів міністр.
Семерак відзначає також техніко-економічне обґрунтування проекту, величина якого дорівнює розміру одного енергоблоку на колишній Чорнобильській АЕС - 1,2 ГВт.
Загальна вартість проекту оцінюється в 1 млрд євро, і представники Engie на останньому засіданні Ради інвесторів при президенті України заявили про свою готовність надати цю суму.
"Моя ідея, як міністра екології, який її запропонував, будівництво сонячних станцій в Чорнобильській зоні, ми цей 1,2 ГВт повинні поділити на 10 черг і запропонувати інвесторам, щоб вони прийшли і почали будувати буквально вже сьогодні. Я думаю, оскільки французи заявили про це на Раді інвесторів, то це вкрай серйозна заява і це означає, що вони вже готові будувати. Мені відомо, що вони звернулися з листом до уряду, але оскільки це не є компетенцією тільки Міністерства екології, це повинно бути на вищому політичному рівні... Дуже сподіваюся, що ми будемо акселерирувати цей проект", - резюмував Семерак.
Нагадаємо, ДТЕК зібрався побудувати найбільшу сонячну електростанцію в Україні.

Related

Економіка 419588398612809226

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item