Вчені з'ясували, як пройшли останні дні "крижаної людини" Етці 5300 років тому

Вчені з'ясували, як пройшли останні дні "крижаної людини" Етці 5300 років тому
Реконструкція вигляду Крижаного людини
У новому дослідженні вчені провели аналіз спорядження муміфікованої "крижаної людини" і запропонували версію того, як Етці провів останні дні свого життя.
Отримати нові дані про життя цього чоловіка, тіло котогого знайшли в Альпах в 1991 році, допомогли потужні мікроскопи і комп'ютерна томографія, пише Gizmodo.
Мумія Етці надала вченим вражаючу кількість даних за 27 років з тих пір, як його тіло було виявлено туристами в Ецтальських Альпах на кордоні між Австрією і Італією. Вчені вже знають, що Етці було близько 45 років, коли він був убитий. Його тіло було вкрите татуюваннями, а в його шлунку знайшли шматочки дикої кози і зерна.
Але у Етці також були неушкоджена одяг і спорядження, які і стали предметом нового дослідження
"Проаналізувавши інструментарій Крижаної Людини з різних точок зору і відновивши весь життєвий цикл кожного інструменту, ми змогли отримати уявлення про культурне минуле Етці, його індивідуальні історії та його останні метушливі дні. Ми робимо це, щоб вивчити інструменти з минулого і детально перебудувати їх життєвий цикл, від їх виробництва до їх використання і до тих пір, поки вони не будуть остаточно викинуті. Таким чином, ми можемо визначити багато особливостей способу життя доісторичних людей. У разі Етці ми мали справу зі спорядженням конкретної людини, про яку ми вже багато знали. Це зробило дослідження ще більш захоплюючим". - розповіла археолог Урсула Вірер з Департаменту археології і культурної спадщини Флоренції.
Аналіз кременів, з якого були виготовлені багато з інструментів Етці, показав, що матеріал міг бути видобутий в трьох місцях. Найближче знаходилося на відстані 40 км від того місця, де була виявлена ​​мумія. Найдальше - на відстані 75 км.
"Більшість інструментів, хоча і залишалися функціональними, зносилися до крайнього ступеня", - пояснює Вірер. Етці виявився в критичній ситуації в останні дні свого життя, він навіть не міг оновити наконечники стріл.
Було встановлено, що приблизно за 33 години до смерті Етці знаходився в горах на висоті 2500 метрів. Звідти він спустився по південному схилу альпійського хребта, а за 4-5 годин до своєї смерті зробив ще одне сходження. Фахівці вважають, що між сходженнями Крижана людина спускався в долину, щоб зібрати матеріали для лагодження інструментів. Там на нього і напали.
Судячи за ступенем зносу знарядь і по анатомічним особливостям розвитку тіла, Крижана людина краще володів правою рукою, і після поранення в плече, в останні години свого життя, він вже не міг ремонтувати або заточувати інструменти. Не міг він і дістатися до найближчого поселення. Всі ці факти роблять історію Етці ще більш трагічною, вважає Вірер.
Всі його інструменти були знайдені в сумках, крім кинджала, який був знайдений в талій воді поряд з муміфікованим тілом Етці. Цікаво, що у кинджала був зламаний наконечник, але мінімальні ознаки зносу; автори припускають, що Етці використовував свій маленький кинджал в якості декоративного і носив його на поясі в якості символу статусу.
"Крижана людина" був знайдений в Альпах на кордоні Італії та Австрії в 1991 році. Спочатку вважалося, що це загиблий альпініст, проте потім з'ясувалося, що муміфікованому тілу більше 5 тисяч років - останки Етці були датовані періодом з 3365 року по 3118 рік до нашої ери.
Восени 2016 року ЗМІ повідомляли, що італійським вченим вдалося реконструювати голос "крижаної людини" Етці.

Related

Цікаво 1382836870401733811

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item