Мед, крупи та сік: ЄС дозволив завозити більше українських товарів

"Європарламент хоче підтримати реформи в Україні. Посилити позиції малих і середніх підприємств, забезпечити необхідний стимул для збільшення торговельних потоків", – казав рік тому Ярослав Валеса, автор законодавчої резолюції Європейського парламенту з питання торговельних преференцій для України.
1 червня 2017 року Європарламент підтримав рішення збільшити тарифні квоти на український мед, кукурудзу, ячмінь, овес, крупи й оброблене зерно, виноградний сік. "За" проголосували 475 депутатів.
Підвищити квоти на низку товарних позицій з України Єврокомісія запропонувала ще у вересні 2016-го. Загалом квоти на кукурудзу були збільшені на 650 тис. т, ячменю - 350 тис. т, круп і обробленого зерна - 7,8 тис. т, вівса - 4 тис. т, меду - 3 тис. т, виноградного соку - 500 т.
Автор: Газета "День"
Мед, крупи та сік: ЄС дозволив завозити більше українських товарів
З 1 січня 2018 року ЄС ввів додаткові зернові квоти.
"За угодою про асоціацію у загальному переліку преференцій міститься 36 квот на безмитне постачання агропродовольчої продукції з України до ЄС. У червні минулого року було виділено додаткові квоти на 8 груп товарів терміном на три роки. Їх ввели поза межами основної угоди. Щоб підтримати український агропродовольчий експорт після введення Росією продовольчого ембарго. Крім того, з 1 січня 2018 року були введені додаткові зернові квоти", - розповіла експерт аграрних ринків УКАБ Дар'я Гриценко.
Водночас, за підсумками першого кварталу 2017 року, Україна повністю використала річні квоти на безмитний експорт до ЄС меду, цукру, круп та борошна, оброблених томатів, виноградного і яблучного соку, кукурудзи.
"Представники бізнесу щороку звертаються до Європейської комісії з проханням збільшити розмір квот. Так, квота на безмитне постачання меду становить 5,4 тисячі тонн. Загалом до ЄС щороку постачається більше 45 тисяч тонн. На кінець травня з поміж 8 додаткових квот вже повністю закрито квоти по меду, оброблених томатах, крупах, борошну, пшениці та ячменю. Україна на європейському ринку є конкурентом для 28 країн. При перегляді квот необхідно врахувати інтереси як європейських, так і українських виробників", - наголосила експерт.
За оцінками Мінекономіки, у 2017 році Україна ввійшла в трійку найбільших країн-експортерів аграрної продукції на ринок ЄС.

Related

Економіка 7567619910245171664

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item