США закликали Росію допустити українського омбудсмена до Сенцова і Балуха

США закликали Росію допустити українського омбудсмена до Сенцова і Балуха
Олег Сенцов більше місяця тримає протестне голодування
США висловили обурення у зв'язку з відмовою російської влади допустити українського омбудсмена Людмилу Денисову до незаконно ув'язнених українців Олега Сенцова і Володимира Балуха, і закликали негайно забезпечити зустрічі.
Як передає Укрінформ, з такою заявою виступила тимчасово повірена у справах США при ОБСЄ Мішель Сайдерс в четвер, 21 червня, на засіданні Постійної ради ОБСЄ у Відні.
"Ми вражені, що Росія ще відмовила українському омбудсмену в доступі до українського режисера і активіста Олега Сенцова, який страждає в ув'язненні в Росії за сфабрикованими звинуваченнями в тероризмі", - підкреслила представник США.
Вона нагадала, що Сенцов вже 38-й день голодує з вимогою звільнення всіх українських політв'язнів, яких несправедливо утримує Кремль за їх опір російської окупації Криму.
"Ми також стурбовані станом здоров'я активіста Володимира Балуха, який голодує вже 95-й день. Російська влада повинна негайно дозволити українському омбудсмену доступ до цих ув'язнених і без зайвих зволікань звільнити всіх, кого незаконно утримує", - заявила американський дипломат.
Вона вкотре наголосила, що США підтримують суверенітет, незалежність і територіальну цілісність України в рамках міжнародно визнаних кордонів.
"Ми не визнаємо і ніколи не визнаємо спробу Росії анексувати Крим. Кримські санкції щодо Росії як і раніше будуть діяти, поки РФ не поверне повний контроль над півостровом Україні", - заявила Сайдерс.
Нагадаємо, українська уповноважена з прав людини Верховної Ради Людмила Денісова з 14 червня перебуває в Росії. Вона відправилася до українських політв'язнів після попередньої домовленості президентів двох країн. Однак на даний момент її не допустили ще до жодного з бранців. 21 червня стало відомо, що Петро Порошенко повторно подзвонив Володимиру Путіну. Україна також направила ноту МЗС РФ з проханням сприяти першочерговому відвідуванню омбудсвумен пенітенціарних установ, де відбувають покарання Олег Сенцов, Станіслав Клих, Олександр Кольченко та Володимир Балух.

5 серпня 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років суворого режиму.
Українець був затриманий російськими силовиками в Криму 11 травня 2014 року. Його звинувачували в нібито підготовці терактів на півострові під час його окупації Росією. Пізніше Сенцова звинуватили в зберіганні зброї і вибухівки.
Олег Сенцов почав голодування 14 травня. Він вимагає звільнити всіх утримуваних Росією українських політв'язнів (близько 70 осіб).

Related

Події у світі 1658266126389869434

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item