Довели, що фараони водили експедиції вглибину Африки

Довели, що фараони водили експедиції вглибину Африки

Археологи з Польщі виявили в храмі цариці Хатшепсут підтвердження того, що фараони Нового Царства влаштовували морські та сухопутні походи в Центральну та Південну Африку.
"Нам вдалося знайти поки єдині малюнки птиці-секретаря, вибиті на стіні за часів фараонів. Їх війська правителя привезли назад в Єгипет з легендарної країни Пунт", - розповідає Філіп Татерка , керівник експедиції в Дейр-ель-Бахрі, передає "Знай".
Хроніки свідчать, що експедиції єгиптян сягали Лівії, Нубії і Синая, а кораблі могли досягти мису Доброї Надії на крайньому півдні Африки.
Цариця Хатшепсут відправила військо в землю, яку стародавні єгиптяни називали "Пунт", або "земля богів". Єгипетський експедиційний корпус налагодив торговельні відносини з її мешканцями, закупивши чорне дерево, пахощі, шкури і екзотичних тварин.
Вчені досі не знають, де саме знаходилася ця країна. Судячи з опису зовнішності і традицій її жителів, вони були чистокровними африканцями, тоді як природа і географія Пунта, описана в хроніках фараонів, говорить про те, що ця країна перебувала на Синайському півострові, на березі Червоного моря.
Дослідники знайшли відповідь на це питання, проводячи розкопки біля стін похоронного храму цариці Хатшепсут в Луксорі, де, як свідчать легенди того часу, були висаджені паростки миррового дерева, яке їй подарували правителі Пунта.
На одній зі стін цього храму вченим вдалося знайти серію малюнків, на яких зображені птахи-секретарі. Вони живуть тільки в центральній і південній частині Африки і не зустрічаються на території Синая і Аравійського півострова.
"Ми вже знаходили фрагменти подібних зображень, однак вони збереглися набагато гірше цієї знахідки. Ми думали, що на них були намальовані прості чаплі. Тільки коли ми знайшли голову птиці-секретаря і попросили подивитися на неї наших колег-орнітологів з Південної Африки, ми зрозуміли , як ми помилялися", - каже Татерка.
Знахідка говорить про те, що ця країна розміщувалась в Східній або Південній Африці.
Біля єгипетського міста Мінья, у долині Нілу, археологи знайшли стародавній жрецький некрополь пізнього періоду правління фараонів або початку епохи Птолемеїв.

Related

Цікаво 8740127667745610259

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item