Газпром через суд домігся призупинення арешту активів. Нафтогаз буде оскаржувати

У Нафтогазі назвали таке рішення тимчасовим і мають намір надати суду свої розгорнуті пояснення та контраргументи
Апеляційний суд округу Свеа (Швеція) 13 червня задовольнив клопотання російського монополіста Газпром і ухвалив наказ про призупинення виконання рішення Стокгольмського арбітражу від 28 лютого 2018 року щодо спору між Газпромом і Нафтогазом України в межах контракту на транзит газу через територію України.
Про це повідомив Газпром на своїй сторінці в Twitter.
У Національній акціонерній компанії Нафтогаз України заявили, що рішення суду Свеа про призупинення примусового виконання є тимчасовим і було ухвалене без заслуховування Нафтогазу.
"Нафтогаз попросить, щоб рішення було скасовано на основі рішучих контрдоказів, і очікує, що його запит буде надано найближчим часом", - відзначили в компанії.
Клопотання було подано Газпромом 7 червня в зв'язку з оскарженням арбітражного рішення щодо транзитного контракту і спробами Нафтогазу до розгляду скарги по суті почати процедуру примусового виконання цього рішення в різних юрисдикціях.
"Апеляційний суд погодився, що є достатні підстави для призупинення виконання рішення Стокгольмського арбітражу. Винесення наказу позбавляє НАК Нафтогаз України, у тому числі, підстав для спроб арешту активів Газпрому за кордоном", - йдеться в повідомленні компанії.
У Газпромі зазначають, що ця обставина буде використана Газпромом під час оскарження дій судових приставів в Швейцарії та Нідерландах.
Відповідно до закону Швеції Про арбітраж наказ апеляційного суду не може бути оскаржено, наголошують в компанії.

Нагадаємо, що в грудні 2017 року Нафтогаз виграв Стокгольмський арбітраж проти Газпрому за контрактом на поставку газу практично з усіх спірних питань. Судові розгляди між компаніями почалися ще в червні 2014 року.
Потім 28 лютого 2018 року Нафтогаз виграв Стокгольмський арбітраж проти Газпрому за більшістю оспорюваних положень контракту на транзит газу. Арбітраж задовольнив вимоги Нафтогазу про компенсацію за недопоставлені Газпромом обсяги газу для транзиту. Суд зобов'язав Газпром виплатити Нафтогазу компенсацію в розмірі $4,6 млрд за цим положенням.
Остаточна сума розрахунків між компаніями становить $2,6 млрд на користь Нафтогазу.
За словами головного комерційного директора Нафтогазу Юрія Вітренка, процес стягнення може зайняти до півроку, у той же час Нафтогаз розраховує на сумлінне виконання російською компанією рішення арбітражу в найближчим часом.
30 травня Нафтогаз ініціював примусове стягнення присуджених їй $2,6 млрд, в зв'язку з небажанням Газпрому виконувати зобов'язання за рішеннями в справах щодо поставок і транзиту газу. У зв'язку з цим швейцарська влада вжили заходів щодо активів російського монополіста.

Related

Бізнес 997048561104369414

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item