"Вбивство" Бабченка: СБУ опублікувала розмови організаторів

"Вбивство" Бабченка: СБУ опублікувала розмови організаторів

Служба безпеки України оприлюднила фрагменти розмов організаторів вбивства журналіста Аркадія Бабченка. На записах голоси Бориса Германа, Вячеслава Пивоварника та невідомого свідка.
Про це повідомив заступник начальника головного слідчого управління СБУ Богдан Тиводар на брифінгу в Києві 15 червня.
За його словами, у ході спецоперації вдалося отримати важливі для слідства дані, які свідчать про те, що окрім Германа, на території України діяли інші завербовані російськими спецслужбами люди. Вони готувалися до вчинення серії терористичних актів на території країни.
Зокрема у записах розмов Герман та невідомий свідок обговорюють необхідність убити Бабченка, оскільки він перейшов на українську сторону, після того, як побував на війні. "Свідок" запропонував вбити Бабченка вдома. Представник СБУ зазначив, що у подальшому вони обговорювали, як можна купити зброю із зони проведення Антитерористичної операції.
"На записі чутно, що організація замаху на вбивство Бабченка та інших можливих жертв належить російській стороні і проводиться з метою дестабілізації ситуації в Україні перед президентськими виборами. При цьому Герман визнає себе російським резидентом в Україні", - заявив Тиводар.
На записі розмови чутно, як Герман зі "свідком" домовляються про купівлю АК, вартістю у "300 штук".
"Службою задукоментовано, що Герман був посередником. Російські спецслужби здійснювали фінансування проросійських сил в Україні. Згадується партія "Розумна сила". Звертаємо увагу, що рішення про передачу коштів здійснювалося на рівні вищого політичного керівництва РФ - Вова Пу, Путін, а сам Герман чітко визначає свої функції, як касира, - сказав головний слідчий СБУ.
Також додав, що спочатку спецслужба планувала затримати Германа одразу, після встановлення замовників та інших виконавців терористичного акту стосовно Бабченка. Але оскільки з'ясували, що планується ціла серія таких вбивств, то було вирішено провести імітацію злочину.
"Крім громадянина Германа на території України діють інші особи, які можуть бути залучені російською стороною до виконання цих терористичних актів", - сказав Тиводар.
У наступному записі Герман зі "свідком" саме обговорюють наявність списку потенційних жертв. Герман пояснює, що виконавців вбивств багато, в різних регіонах України. За словами головного слідчого, мішенню мали бути українські і російські журналісти та громадські активісти, а також колишні спецслужбовців РФ, які втекли до України.
Тиводар додав, що СБУ вдалося не тільки отримати список потенційних жертв, але і співорганізаторів Германа, серед яких і Вячеслав Пивоварник. Він продемонстрував їхню переписку в телеграмі у травні 2018 року. За його словами, ця переписка підтверджує участь російських спецслужб до організації серії терактів в Україні.
Ввечері 29 травня поліція повідомила про вбивство Аркадія Бабченка на порозі його квартири в Києві. Нібито кілер вистрілив журналісту в спину.
Наступного дня голова СБУ Василь Грицак повідомив, що силовики інсценували вбивство Бабченка, щоб виявити організатора замовного вбивства та замовника. За даними слідства, замах на Бабченка замовили спецслужби РФ. СБУ вже затримала організатора - українця Бориса Германа. Він планував здійснити в Україні 30 вбивств.
На Заході інсценування вбивства оцінили дуже неоднозначно. Зокрема, в ОБСЄ розкритикували такі дії, а Комітет захисту журналістів у Нью-Йорку заявив, що так український уряд "підірвав довіру до себе".

Related

Події в Україні 646024390362623339

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item