Україна має отримати томос про автокефалію православної церкви у липні - Філарет

Україна має отримати томос про автокефалію православної церкви у липні - Філарет

34-те апостольське правило говорить про те, що кожен народ – а серед них і український – повинен мати свого першого єпископа
Україна може отримати томос про автокефалію православної церкви у липні цього року.
Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповів патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет.
"Патріарх Варфоломій сповнений рішучості надати Україні томос про автокефалію. Але для цього треба скликати синод. Патріарх не може одноосібно вирішувати такі питання. Має вирішити це на синоді. Щоб вирішити це питання, треба підготувати не лише синод, а й інші церкви, як вони ставляться до цього питання. На синоді у травні патріарх створив комісію, яка зараз працює. Відвідує різні церкви, пояснює, чому вселенський патріарх вирішив надати українській церкві томос про автокефалію. А саме вирішення питання буде на синоді у першій половині липня. Тому ми чекаємо. Патріарх поставив перед Україною умови. Які? Щоб єпископат Київського патріархату звернувся до нього з проханням надати томос, щоб такі ж звернення надіслали архієреї автокефальної церкви і деякі архієреї, які хочуть, московського патріархату. Це виконане. Щоб було звернення президента і Верховної Ради. І це зроблено. Тобто з боку України умови, які поставив вселенський патріарх, - виконані. Тепер усе залишається за ним. Оскільки те, що він просив, ми зробили, тому ми і сподіваємось, що томос отримаємо.
"Зараз Москва почала шалену боротьбу проти того, щоб томос Україна отримала. Роз'їжджають по всіх церквах і агітують предстоятелів не підтримувати вселенського патріарха. Але кожен предстоятель має свій розум. Слухає і один, і другий бік і обирає правду. А правда за нами. Вона в тому, що ми діємо згідно із церковними канонами. Україна хоче мати свого першого незалежного єпископа. Тому ми діємо згідно з церковними канонами, і вселенський патріарх це добре знає. І тому ми сподіваємося, що перемога буде наша", - каже патріарх.

Related

Суспільство 1457321146502427665

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item