На Землі знайшли пил, який старше нашої Сонячної системи

На Землі знайшли пил, який старше нашої Сонячної системи
Так виглядає фрагмент стародавньої пилу
Міжнародна команда вчених виявила на Землі унікальні частки міжзоряного пилу.
Вчені говорять, що ці частинки, зібрані з верхньої атмосфери Землі, старше нашої Сонячної системи, пише Science Alert.
Ці космічні частинки пережили щонайменше 4,6 мільярда років і подорожували по неймовірним відстаням, згідно з новими дослідженнями їх хімічного складу. Ці дрібні частинки міжзоряного пилу можуть розповісти нам, як формуються планети і зірки.
Пил, з якого формувалася Сонячна система, тепер розсіяна кометами по всьому її об'єму. Використовуючи інфрачервоний і електронний мікроскопи, команда проаналізувала хімічний склад частинок пилу. Аналіз показав, що цей пил містить структури, що отримали назву GEMS і представляють собою скло з вкрапленнями металів і сульфідів, в якому майже повністю відсутній вуглець.
"Наші спостереження показують, що ці екзотичні зерна є досонячним міжзоряним пилом, який утворює будівельні блоки планет і зірок. У нас на кінчиках пальців виявилися початкові матеріали формування планет. Це захоплює і дозволяє глибше зрозуміти процеси змін в космосі", - говорить провідний дослідник Хоуп Ішиі з Гавайського університету в Маноа.
Результати показали, що зерна GEMS спочатку з'явилися в середовищі, яке було холодним і багатим радіацією. Навіть невеликої кількості тепла було достатньо для руйнування зв'язків в зернах.
"Наявність певних типів органічного вуглецю як у внутрішній, так і в зовнішній частинах часток передбачає, що процес утворення відбувається повністю за низьких температур. Тому ці частинки міжпланетного пилу збереглися з часів ще до утворення планетних тіл в Сонячній системі. Вони забезпечують розуміння хімії цих древніх будівельних блоків", - говорить один з дослідників, Джим Сістон з Національної лабораторії Лоуренса Берклі.
Крім того, в деяких з цих утворень містяться незвичайні в плані ізотопного складу силікатні компоненти, які могли сформуватися тільки в околицях інших зірок - і це означає, що вони містять збережені зразки міжзоряної речовини.

Related

Цікаво 3142296079190539179

Post a Comment

emo-but-icon

Пошук у цьому блозі

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item