Наступний президент Росії буде кращий за Путіна

Наступний президент Росії буде кращий за Путіна


Година краху "кримського канону" настане
Після інтерв'ю Володимира Путіна австрійському телебаченню багато спостерігачів не могли не відзначити, що пояснення російським президентом причин і обставин анексії Криму майже не змінилися. Ніби розповідає не про реальну історію, а якийсь релігійний канон, ретельно вивчений і очищений від будь-яких справжніх фактів, які могли б поставити під сумнів правдивість оповідача.
Путін ніби розповідає не реальну історію про анексію Криму, а якийсь релігійний канон
З цього можна було б зробити висновок, що ситуацію з Кримом дійсно неможливо буде вирішити. Що вона стала важливою частиною російського державного міфу. Що без анексії Криму Росія - не Росія. І навіть якщо в цій країні зміниться влада, то спадкоємці Путіна триматимуться за Крим і повторюватимуть журналістам практично ту ж історію, яку зараз розповідає Путін, - пише Віталій Портников для "Крим.Реалії".
Усе це було б так, якби ми до Криму не жили в Радянському Союзі або Росії і не знали цінності всіх цих канонів. Я б не сказав, що Росія без Криму - не Росія. Але те, що Путін без Криму - не Путін, для мене очевидно.
Я б не сказав, що Росія без Криму - не Росія. Але те, що Путін без Криму - не Путін, для мене очевидно
Усе правління російського президента можна чітко поділити на час до Криму і після. І якщо до Криму можна було впевнено говорити про деградацію режиму і зменшення бази його народної підтримки - не випадково влада від ставки на середній клас перейшла на "Уралвагонзавод" - то після Криму спостерігаємо консолідацію суспільства на зовсім іншій, імперській платформі. Інших платформ підтримки у Путіна - тим більше на тлі економічних і соціальних проблем країни - схоже, просто немає. І саме тому він не може дозволити собі відмовитися не тільки від Криму, а й від "кримського канону".
Але у спадкоємця Путіна буде зовсім інша ситуація. Більш того, йому просто необхідно буде дистанціюватися від попереднього правителя. Легітимність російської влади будується не на її виборності, а на тому, що актуальний правитель завжди кращий за попереднього. Хрущов кращий за Сталіна, Брежнєв кращий за Хрущова, Горбачов кращий за Брежнєва, Єльцин кращий за Горбачова, Путін кращий за Єльцина. Коли президентом був Медведєв, навіть в цій комічній ситуації багато номенклатурщиків вже намагалися уявити, що Медведєв кращий за Путіна — як же, ліберал і "рішуча людина", взяв в облогу Грузію.
Легітимність російської влади будується не на її виборності, а на тому, що актуальний правитель завжди кращий за попереднього
Наступний президент Росії теж буде кращий за Путіна. І йому необов'язково триматися за путінські канони. Імперський канон Сталіна мав на увазі добровільне приєднання союзних республік до СРСР. Секретний протокол до пакту Молотова-Ріббентропа, який пояснював, як насправді приєднували країни Балтії, Сталін просто ховав в секретній папці. А потім Хрущов ховав. А потім Брежнєв. Але Горбачов дістав, як тільки виникла необхідність реального поліпшення відносин із Заходом і змін в Радянському Союзі.
У Путіна теж є що ховати в папці. Відмовитися від анексії Криму дуже і дуже просто. Потрібно розповісти правду про те, як вона сталася насправді - і навіть у російських громадян не виникне сумнівів у тому, що це була саме окупація і анексія, а зовсім не "народне волевиявлення" і "страх перед націоналістами". З документами і стенограмами все це неважко буде довести. Всі ці документи, всі ці стенограми в кремлівських архівах є і чекають своєї години. Години краху "путінського канону".

Related

Події у світі 4191423806747472006

Post a Comment

emo-but-icon

Ми у соцмережах

Читають

Свіже

Add to Any

Свіже

РОСІЯ НАПАЛА на УКРАЇНУ

Варто подивитись

Нас відвідали

Лічильники

item